Húsvétra készülnek a diákok

  •  
  •  
  •  

Hétfőn, ott jártunkkor lázasan készültek a húsvétra a Megyeri úti Általános Iskola dákjai: termet dekoráltak, tojást festettek az ünnepet várva. Több osztályt is meglestünk, ahol javában folyt a munka: készültek a szebbnél szebb tojások, amellyel a diákok újpesti időseknek kedveskednek majd. Kettős öröm ez: a kicsiknek az, hogy kedvükre alkothattak, készülhettek az ünnepre, a megajándékozottaknak pedig jólesik a figyelmesség.

Első alkalommal festenek ilyen mennyiségben tojást a Megyeri úti Általános Iskola diákjai. Miként az is először történik, hogy újpesti idősekhez juttatják el húsvéti ajándékul, többek között a Találkozások rendezvénysorozat keretében a keddi napon a Nagyszombati utcai idősek klubjába

– Iskolánk oktatási programjában régóta kiemelt szerepet játszik a hagyományőrzés. A népi hagyományokat felelevenítő foglalkozásokon többnyire a napközi ideje alatt vehetnek részt a gyerekek. Több éve látogatunk el nagyobb ünnepeken – mikuláskor, karácsonykor, anyák napja idején – újpesti idősotthonokba. Nagyon sok családban nincs lehetőség arra, hogy több generáció együtt éljen, pedig nagy szükség van rá, hogy gyerekek idősekkel érintkezzenek, találkozzanak – mondta el a programról Hamzáné Szita Ilona igazgató. – Innen jött az elképzelés is, hogy húsvétkor megörvendeztessük az újpesti időseket egy kis aprósággal. Az ötletgazda egyébként dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, aki maga is az iskola diákja volt korábban – teszi hozzá.

Az első osztályteremben nagy munkában voltak érkezésünkkor. Volt, aki tojást festett, volt, aki a csomagolta azokat egy saját készítésű nyuszis dobozkába. 

– Szeretem a húsvéti készülődést. Nagymamámmal élek, akivel az ünnep előtt mindig tojást festünk és díszeket készítünk – mondja a harmadikos Kriston Tímea.

Egy másik osztályban éppen befejeződött a festés. 

–Nagyon kell vigyázni a tojásra, hogy össze ne törjön. Mi itt zsírkrétával megrajzoltuk a mintákat óvatosan, hogy el ne maszatolódjon. Ezután speciális tojásfestékbe mártottuk és utána előjött rajta, amit rárajzoltunk. Otthon sima festékkel, ecsettel szoktunk tojást festeni, az is nagyon szép – mesél a tojásfestés titkairól a harmadikos Major Laci.

– Mi családi körben ünnepelünk, általában leutazunk vidékre nagyapámhoz. Családunk nagyon szereti a húsvétot – árulja el az ötödikes Kozma Flóra. Nagylányhoz méltóan már azt is tudja, hogy nem csak nyusziról és csokitojásról szól az ünnep. Mesél a húsvétot megelőző nagyhétről, virágvasárnapról, Krisztus feltámadásáról.

Azokat az osztályok, diákok, akik most tojást festettek és húsvéti ajándékokat készítettek, április 21-én – a kezdeményezést felkaroló dr. Hollósi Antal – jutalomból elhívja a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, a Vajdahunyad Várába, ahol ingyenes tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a látnivalókkal. A vár udvarán felkeresik majd Károlyi Sándor, az Újpestet alapító grófi család tagjának szobrát is.

G.R.