Huszonöt évesek lettek

  •  
  •  
  •  

Fennállásának 25. évfordulóját megünnepelendő, születésnapi ünnepséget szervezett a Védőnői Szolgálat a Galopp utca 6. szám alatti gyermekrendelőben. A május 31-ére, péntek délelőttre meghirdetett találkozón gyermekműsorok és a prevenciót szolgáló egészségügyi előadások, kötetlen beszélgetések tették változatossá a programot. Az olykor lezúduló, majd csendesülő eső sem űzte el a jó hangulatot, bár a szabadtérre tervezett táncházat és a bábszínházat, nagy gesztust téve, az eső miatt azonnal befogadta a Lóverseny téri Közösségi Ház.

Változó világ

– Egy negyedszázad alatt lakókörnyezetünk, a természet is változik, de a legtöbbet az ember. Azok, akik akkoriban fiatal családként megismerkedtek a védőnőkkel, sokan már nagyszülőkként kísérik figyelemmel gyermekük anyukává, apukává válását – fogalmazták meg a védőnők.

A szülinapi délelőttöt szívvel-lélekkel szervező, sikeréért mindent megmozgató, szponzorokat megkereső védőnők szerényen hárították el a gratulációkat, mondván, ez a nap a kisgyermekes családok ünnepe. Érkeztek is szép számmal, babakocsival, lábbal hajtható kisbringákkal, és célirányosan totyogva a legifjabbak. 

– Elrepült ez a negyedszázad, nagyon jól emlékszem még arra, amikor a rendelő berendezésével foglalatoskodtunk. Akkoriban érkeztek az első lakók. Számtalan feladatunk volt, nagy volt az ellátandó terület is – mondta el az Újpesti Naplónak Kramlikné Hezler Ágnes, a Galopp utcai Védőnői Szolgálat vezetője. – Öröm számunkra, amikor az egykori kisbabákat, a szemünk előtt felnövő fiatalokat anyukaként, apukaként látjuk viszont. És szerencsére fiatalodik a lakótelep, sok a gyermekes család. Nagyon sokan jöttek el ma is, hogy együtt ünnepeljünk. Az anyukák jól ismerik egymást, egy-egy egészségügyi témájú előadás és a közös program is összehozza őket – folytatja a vezető védőnő. 

Elégedett kétévesek

– A rendelőben és a táncparketten a kétéves Max elemében volt. Széles mosolyt küldözgetett mindenkinek, de leginkább a piros orrú bohócnak. Nagy szeretettel ölelte magához a sárga színű lufiból hajtogatott dakszlit. 

Édesanyja, Majkó Mariann elmondta, örömmel vette a védőnők meghívását a programra:

– Elsősorban a bábelőadás és a néptánc miatt érkeztünk, Max már fogékony az ilyen műsorokra, ráadásul több kisgyermekes családot is ismerünk innen a rendelőből. Az egészségügyi előadások is érdekelnek, hiszen olykor egymásnak ellentmondó dolgokat hallunk-olvasunk étrendről vagy terápiajavaslatról, jó helyre tenni az információkat a védőnők segítségével.

A közel kétéves szöszke Orbán Kamilla először édesanyja karjából figyelte a kavalkádot.

– Mi első kézből értesültünk a rendezvényről, hiszen anyukám itt dolgozik, védőnő – mondja Orbán-Vida Orsolya. – Kamilla első baba, így jó, hogy anyura mindig számíthatunk, ez főleg az első hónapokban jelentett biztonságot. Most elsősorban a bábelőadás és a népzene kedvéért kerekedtünk fel – fűzi hozzá az anyuka.

Dr. Csomai Zita természetgyógyász, a Fit-Forma vezetője ezúttal kettős szerepben is jelen volt:

– Szívesen tartottam ismeretterjesztő előadást, nem ez volt az első alkalom. Ráadásul itt lakunk, és a kétéves kisfiammal a védőnői szolgálat tanácsadásait is igénybe veszem. Nagyon jó dolog, hogy ilyen barátságos, családias hangulatban tölthetjük a délelőttöt.

Mindenkit érint

A tanácsadói helyiségben a csecsemőtáplálásról, a lázas kisgyermek gyógyításáról egyaránt beszélgettek. A nyarat várva számtalan dologra kell felkészülnie egy kisgyermekes családnak, ebben segítettek. Szó volt a napvédelemről, a bőrápolásról s például arról, mit tehetünk gyermekeink egészséges fogaiért. A felnőttek vérnyomásmérést, testsúlymérést, testtömegindex-számítást vehettek igénybe. Az utcafrontra tervezett népzenés táncházat és A pártás királylány című bábelőadást a hirtelen jövő felhőszakadás miatt a Lóverseny téri Közösségi Ház fogadta be. A publikumot mindez cseppet sem zavarta, a mamák, babák és papák valóban kikapcsolódtak. 

A születésnap apropóján a  védőnők rajzpályázatot hirdettek, amelyre nagy számban érkeztek szebbnél szebb alkotások. A zsűrizés végeredményét az ünnepségen jelentették be:

Fejes Barbara 7  éves,
Dányi Viktor 7 éves,
Fábián  Emma 5 éves,
Libor Málna 7 éves, 
Warren Zoé 6 éves , és Újvári Balázs 7 éves ifjú művész alkotását tartották díjra érdemesnek.

Boldog születésnapot!

kép és szöveg: B. K.