I. Újpesti Téli Fesztivál

  •  
  •  
  •  

A január 20-tól február 24-ig tartó kulturális programsorozat létrehozása példás együttműködés eredménye a város közművelődési intézményeivel.

Az első alkalommal megrendezendő Újpesti Téli Fesztivált gazdag, tematikus programsorozat, a Magyar Kultúra Napja, illetve a Magyar Kultúra Hete kapcsolja össze a farsangi időszakkal! Ennek jegyében egy gálaműsorral veszi kezdetét a fesztivál, amelyet a város vezetői a közművelődési dolgozók tiszteletére rendeznek, s melynek meglepetés – vendége Dunai Tamás színművész lesz, aki előadja a „Szavakat fúvok … című önálló estjét.

Ezt követi a kulturális, művészeti, s farsangi, vidám kavalkád! Előadásokkal, kiállításokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, nyitott színházi programokkal, nyílt próbával, kulissza-látogatásokkal, jelmez- és díszletterv kiállítással, színházi performansszal.

A programba tagozódik az egyre gazdagabb kínálattal jelentkező Újpest Színház harmadik bemutatója, a Sóska, sültkrumpli című vígjáték, valamint a szintén erre időzített – a Forrás Színház vendégjátékaként – a Karnyóné Bánsági Ildikóval a címszerepben. Az előadást követően közönségtalálkozó Bánságival és a rendezővel, Dörner Györggyel.

Világszínvonalú programnak ígérkezik: Cakó Ferenc homok animációja.
A Liszt Év programjainak folytatásaként, a Karinthyban, Szerelmi álmok – filmvetítésre kerül sor. Lesz még hiánypótló opera-est az Ady Endre Művelődési Központban, Dorottya nap, Valentin bál,és az egykori Újpesti Bagolyvár képzőművészeinek kiállítása.

A szervezők beemelték a sorozatba az újpesti Szent József Plébánia orgonájáért, Sebestyén Márta fellépésével megtartandó jótékonysági estet is.
Izgalmas délutánt ígér a Kodály generációk című dokumentarista alkotás, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozója az alkotókkal, szereplőkkel és a fellépő kórussal. Az eseményen újabb dokumentumfilm készül, tovább gondolva-alkotva a témát, hogy Kodály országában valóban méltó teret kap-e  a zeneoktatás?

A fesztivál farsangi kavalkáddal zárul a Szent István téren: busómaszkos megjelenés, jégszobrászat, kiszebáb-égetés és farsang farki mulatság lesz a Bem Néptáncegyüttes részvételével. Lesz még táncház és további kiegészítő programok is: fonóbéli játékok, maskarások, farsangi műhelyek, maszkkészítés, néprajzi filmek vetítése, játékos vetélkedők.