Idén is torkos lesz a csütörtök

  •  
  •  
  •  

Régi hagyomány, hogy a nagyböjt előtti csütörtökön eleink bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag ételeket. A szokásosnál mohóbban,azaz torkosabban lehetett étkezni és még ezen a napon elfogyasztani a farsangról megmaradt jóízű falatokat.

Február 22-re esik ebben az évben hamvazószerda, a húsvét előtti 40. nap, amely a nagyböjt kezdete. A keresztény ünnep a farsangi időszak utáni első nap. Régi hagyomány, hogy a nagyböjt előtti csütörtökön eleink bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag ételeket. A szokásosnál mohóbban,azaz torkosabban lehetett étkezni és még ezen a napon elfogyasztani a farsangról megmaradt jóízű falatokat. A hosszú időn át feledésbe merülő  néphagyományok és a népszokások, a böjt egy napos felfüggesztése okán éledtek fel. A Torkos csütörtök például a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésének köszönhetően sokadik alkalommal csábítják a vendégeket étterembe. Ilyenkor az  éttermek többsége fél áron adja az ételt  az a’la carte, vagy éppen a Torkos csütörtöki kínálatából. Február 23-án tehát fél áron vétkezhetünk, illetve étkezhetünk.

A Külvárosi Kávéházban

Újpesten a lokálpatrióta vendégkörről ismert Külvárosi Kávéház ki nem hagyná a Torkos csütörtököt. – Hivatalosan nem regisztráltunk, ám megtartjuk a torkos napot és az ezzel járó kedvezményt – mondja Lisztes Szilvia, az étterem vezetője. Törzsvendégeink is számítanak rá, asztalt foglalni szükséges. Vendégeinket szívesen várjuk és a meglévő, bőséges étlapot és választékot nyújtjuk számukra. A számításaink szerint másfél-két órás időt tudunk ezen a napon vendégeinknek az étkezésére nyújtani, hogy minél többen tudjanak betérni hozzánk!

Az Öreghalász ajánlata

A halételekről elhíresült, sőt e témában versengő “kedvű” Öreghalászban sem marad el a Torkos csütörtök. – Vendégeink közül már többen tavaly jelezték, hogy egy év elteltével ismét eljönnek – mondja Haász Tamás üzletvezető. – Déltől, három órás turnusokat nyitottunk, a 18 órai időpont már megtelt. Javasoljuk az asztalfoglalást. A halételeinket most is ajánlom, de friss, ízletes tanyasi szárnyasokkal szintén várjuk a kedves vendégeket!

–B. K