Idén végéhez ér az első játszótér- és parkfelújítási program

  •  
  •  
  •  

Újpesten 2007-ben döntött a képviselő-testület arról, hogy évente a költségvetés függvényében 15-20 játszóteret és parkot fognak megújítani az európai uniós szabványoknak megfelelően. Ennek a felújítási programnak 2010 az utolsó éve. Ennek kapcsán beszélgettünk az Önkormányzat Városüzemeltető Osztály vezetőjével.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ebben az évben egy 3,5 éves program fog lezárulni, melynek során Újpest több mint 100 játszóterének majdnem felét újították fel, építették át – tudtuk meg Lőrincz Mihálytól. Az építkezésekre az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki, a megvalósítás minden évben két ütemben történik, kora nyáron és ősszel. 2010-ben dr. Trippon Norbert alpolgármester úr javaslata alapján a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság összesen 19 helyszínről döntött, elsősorban lakótelepi környezetben, ezzel is javítva az ott élők életkörülményeit. Hat játszóteret Káposztásmegyeren az Épít Zrt. újít fel, a többit pedig az önkormányzat. Jelenleg a következő helyszíneken folynak munkálatok: Szíjgyártó u. 5., Ügető u. 12-20., Lakkozó u. 2-8-12, Lakkozó u. 20., Lakkozó u. 43-49., majd napokon belül az alábbi helyszíneken folytatódik: Külső Szilágyi út 120., Megyeri út 218-234., Munkásotthon u. 11., Sárospatak u. 1-Megyeri út 212., valamint a Mátyás téren.

Sok kritika érte a Városüzemeltetést, mert tavaly sok játszótérről vitték el az eszközöket és játékokat, és nem pótolták őket. 2009 végéig ugyanis el kellett távolítani minden olyan játékot, ami nem felel meg az európai uniós szabványoknak. Azonban a költségvetés nem tudta biztosítani az egy ütemben ezeknek a pótlását. Idén nyáron viszont 50 millió forint értékben kerülnek új játékok, eszközök, az eltávolítottak helyére. A főosztályvezető kiemelte, hogy itt olyan játszóterekről van szó elsősorban, amelyek a felújítási programban nem vettek részt.

2011-ben mindenképpen folytatni kívánják a játszótér- és park felújítási programot egy újabb több éves terv keretében, hogy Újpest minden köztéri játszótere megújulhasson az uniós szabványoknak megfelelően. Elképzelhető, hogy a Főtér program második építkezési üteme során a mélygarázs feletti részre is alakítanak ki játszóteret, amely sok újpesti kívánságát elégítené ki.

Lőrincz Mihály hangsúlyozta, hogy fő feladatuk a felújított játszóterek, parkok gondozása, szakszerű és balesetmentes üzemeltetése. Sajnos sok a rongálás, illetve a nem rendeltetésszerű használatból eredő probléma, aminek kijavítása, pótlása jelentős költségvetési forrást von el. A folyamatos ellenőrzések mellett ezért kérik a szülőket, gyerekeket és a lakosságot, hogy figyeljenek és vigyázzanak ők is ezekre a játszóterekre, parkokra.