Idősotthon lakóinál az áldozatsegítő sorozat

  •  
  •  
  •  

A Baross utcai idősotthon után a Király utcai Bársonyszív Idősek Klubjában tartottak tájékoztató előadást az Áldozatsegítő Hálózat fejlesztése Újpesten projekt keretén belül, Nagy István alpolgármester részvételével. Az újpesti önkormányzat és az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület összefogásával, uniós támogatással megvalósuló projektben majdnem kétszáz újpesti iskolai osztályt, huszonöt tantestületet, valamint a nyugdíjasotthonok lakóit szólítják meg ismertető és tájékoztató előadások segítségével.

– Az újpesti önkormányzat különös hangsúlyt fektet arra, hogy fokozza az itt élő idősek biztonságérzetét. A mai tájékoztatónak az a célja, hogy információt adjunk, s ennek segítségével megpróbálják elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek veszélyt jelenthetnek rájuk – ismertette a projekt célkitűzéseit hallgatóságával Nagy István alpolgármester. Hozzátette: – Mindezekkel együtt arról is tájékoztatunk mindenkit, hogy baj megtörténte esetén hová fordulhatnak segítségért. Kívánom, hogy amit ma itt hallanak, az hasznosuljon, és ezzel elérjük azt a célt, amit szeretnénk – zárta gondolatait az alpolgármester. 

Személyes élmények, esetek
A találkozó folyamán a klub tagjai interaktív módon maguk is bekapcsolódtak a programba, megosztva a jelenlévőkkel áldozattá válásuk konkrét eseteit. Volt, akit zsebtolvajok fosztottak meg értékeitől, másokat  a zöld lámpán átkelve többedmagával elütöttek, majd faképnél hagytak, de olyan is megnyílt ezen a délutánon, akit saját családján belül folyamatos testi, lelki fenyegetettségnek van kitéve. Az idős emberek  szívbemarkoló történetük mellett azt is megosztották egymással, hogy élték meg az embert próbáló helyzeteket és milyen módon próbálták magukat túltenni a történteken.

A megelőzésről
– A mai előadás tudatosítása annak, hogy bizonyos dolgokat megelőzhetünk azzal, ha több figyelmet fordítunk magunkra és a környezetünkre, azokra, akikkel együtt élünk – mondta dr. Vajna Virág jogász, a délután egyik előadója.

Nagy István gondolataihoz is kapcsolódva hozzátette: a hallgatósággal megtörtént konkrét esetek kapcsán azt is elemzik, milyen fizikai, lélektani következményei vannak, ha valaki már elszenvedett valamilyen sérelmet.

Ismert: uniós támogatással épül áldozatsegítő hálózat Újpesten, amelynek során több mint ezerötszázan vehetnek igénybe valamilyen segítséget, az ismertető előadásokkal pedig több ezer újpestit szólítanak meg. Utóbbi ismertetőket idősotthonokban, iskolai osztályokban tartják a szakemberek, felkészítve a két legérintettebb korosztályt – az időseket és a 10–18 év közötti fiatalokat –, hogyan kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak.

A program a jövő héten folytatódik.

G.R./MOA