Igazi közösségi ünnep volt

  •  
  •  
  •  

Az idei Újpesti Városnapok rendezvénysorozat minden tekintetben rekordokat döntött és átütő sikert hozott. Az eddigiekhez képest több napon át, több helyszínen, jóval több programmal és minden várakozást felülmúló érdeklődés mellett zajlott. Csak a szombat esti koncerten ötezren vettek részt a Szent István téren. Újpest polgármesterével gyakorlatilag minden programon találkoztunk. A nagy sorozat végén arról kérdeztük, erre számított-e, mik a személyes élményei, hogy értékeli ezt az öt napot.

– Először is nagyon boldog vagyok, mert úgy érzem, hogy egy nagyszerű közös hosszú hétvége van mögöttünk, olyan élményekkel, amelyekre mi újpestiek sokáig emlékezni fogunk. És ez volt a cél. Én úgy láttam, hogy aki eljött, részt vett, az jól érezte magát, annak ez igazi közösségi ünnep volt. A mai világban az emberek ki vannak éhezve az örömre, a tartalmas és jókedvű együttlétre, és ez nekünk itt Újpesten most sikerült.

– Sűrű volt ez a néhány nap, mindenütt ott volt. Kimerült?

– Nem. Ellenkezőleg. Feltöltődtem, közben, persze megkönnyebbülést is érzek, valahogy úgy, mint amikor az ember túl van egy sikeres vizsgán. Szerdán kezdődött, amikor a Lisztérzékenyek klubja meghívásának tettem eleget, és ellátogattam rendkívüli nyári összejövetelükre. Rögtön utána a Szusza emlékbizottság ülése következett. Csütörtökön az intézményvezetőkkel találkoztam a tanévkezdés kapcsán, illetve díszdiplomákat adhattam át, valamint köszöntöttük a nyugdíjba vonuló kollégákat. Este az Egek Királynéja Főplébánián találkozhattam személyesen Pitti Katalinnal, aki Hegedűs Valér zongora- és orgonaművésszel felejthetetlen estét varázsolt az ott lévőknek. Ez volt a Városnapok első kulturális rendezvénye.

Volt két fotókiállítás, egy színházi premier, jónéhány sport és egészségprogram is. Pénteken például az Anyatej Világnapja alkalmából vettem részt egy rendezvényen. A már hagyományosnak tekinthető Tábor utcai Sportsziget mellett, a Szent István téren is volt számos sportprogram a szökőkút környékén.

Mindenképp ide sorolható az a találkozó is, amikor a paralimpiai vívóválogatottal találkoztam, és természetesen Halassy Olivér szobrának avatása is, amire vasárnap került sor. Pénteken délután adhattam át a díszplogári kitüntetéseket és Újpestért-díjakat. Szombaton újpesti fotósok alkotásaiból, valamint az Újpesti Ipartestület történetéről nyílt meg egy kiállítás, ahol azon kaptam magam, hogy mindenről megfeledkezve bámulom jelenünk és közös múltunk lenyomatait. Vasárnap a szentmise utáni agapén az a megtiszteltetés ért, hogy találkoztam Erdő Péter bíborossal, Esztergom-budapesti érsekkel.

Nagyon tartalmas napok voltak. Az esték pedig a zenéről és a felszabadult kikapcsolódásról szóltak. Minden fellépőt láttam és mindegyik koncertet – csakúgy, mint körülöttem mindenki – nagyon élveztem.

– Egy új kezdeményezés is útjára indult. Először rendezték meg az Újpest arca szépségversenyt. Ez hogy jött?

– Nem a hagyományos értelmében vett szépségversenyről van szó, hiszen például fiúk is indulhattak. A cél az volt, hogy megtaláljuk Újpest arcait, akik a következő egy évben képviselik, reprezentálják majd a várost szórólapokon, plakátokon, prospektusokban.

– Egy évre? Akkor nem merész jóslás, hogy – amint a záróeseményen el is mondta – jövőre is lesz Városnapok és szépségverseny?

– Feltétlenül. Az idei sikeréből ítélve, az is lehet, hogy még hosszabb, mint a mostani volt. Egyszerűen lenyűgöző érzés volt vasárnap felmenni a színpadra és látni, hogy a tér zsúfolásig megtelt, még a színpad mögött is sűrű sorokban álltak. Nem titkolt célunk volt, hogy az eddigi, sikeres Városnapoknál még többen vegyenek részt az idén, de arra, hogy ekkora lesz az érdeklődés, álmomban sem gondoltam. Nagyon köszönöm mindenkinek, akik akár csak egyetlen programon is részt vett, szeretném megköszönni, hogy jelenlétükkel hozzájárultak a nagyszerű hangulathoz, a közös élményhez, és erősítették az újpesti közösség összetartozását. Mindenki kivette a részét, a kiváló művészek, fellépők éppúgy, mint az árusok, a szervezők, a lebonyolítók. Köszönet érte mindenkinek. Ahogy akkor is mondtam: Hajrá Újpest!

– U. N.