Így élheti túl kutyája a szilvesztert

  •  
  •  
  •  

Kormányrendelet mondja ki: a gazda felelőssége, hogy megakadályozza kutyája félelemből történő elszökését, ahogy törekednie kell a megriadt négylábúja megnyugtatására is. A szilveszter éjszaka mindig feladja a leckét.

Gazdik sora várja kedvencével, hogy gond nélkül túl legyen a petárdáktól és tűzijáték-rakétáktól hangos óévbúcsúztató-újév köszöntő éjszakán. Pataki Gábor, az újpesti Állatmentő Liga elnöke társaival együtt idén is Petárda kommandóra készül.

– Csak hozzánk 174 bejelentés érkezett, s a razziánk során 43 kutyát és hat cicát találtunk, illetve mentettünk meg tavaly. Igaz, ezért hét nap alatt mintegy háromezer-hétszáz kilométert tettünk meg – mondja a tettre kész állatbarát, aki szerint már csak azért is érdemes felkészülnie a gazdiknak a hangos éjszakára, mert kormányrendelet kötelezi őket az esetleges következmények megelőzésére.

– A szilveszteri durrogások olyan pánikhelyzetet idézhetnek elő még a betanított kutyákban is, hogy ijedtükben képesek a megszokottnál nagyobbat ugrani, így átvethetik magukat a kerítésen vagy alatta kirágják magukat, és hosszú órákon, napokon át, akár végkimerülésig menekülnek, esetleg egy autó kerekei alá szaladnak. Ha túl is élik a szökést, sokszor az adja fel a leckét a megtalálóknak, hogy nem tudják azonosítani az állatot. Éppen ezért érdemes leellenőrizni, hogy regisztrált-e a kutya chipje, illetve célszerű nevet, címet és a gazdi elérhetőséget tartalmazó bilétát helyezni az eb nyakába – figyelmeztet a szakember, aki a következő megelőzési tanácsokat ajánlja:

– Szilveszter napján legkésőbb 17 órakor vigyük le a kutyát sétálni, akkor is kötelezően pórázon. Az elszökés elől megoldást jelenthet, ha aznapra befogadjuk az állatot a lakásban, ahol minden kényes tárgyat elpakoltunk az útból és kibéleltük takarókkal a fürdőkádat, ahova egy-egy vészhelyzet esetén előszeretettel menekülnek az ebek. Állatorvossal egyeztetve gyógynövényes nyugtatót is adhatunk a kutyusnak ebben az időszakban, ahogy a viszonylag hangos zene is képes elnyomni az ijesztő durranásokat, így segíthet az éjszaka átvészelésében – ajánlja Pataki Gábor.

Forrás: Bors Online

Az Állatvédelmi Járőrszolgálat munkája online/élőben/ itt követhető nyomon: http://www.allatmentoliga.com