Így előzzük meg a tragédiát a fűtési szezonban

  •  
  •  
  •  

Megkezdődött a fűtési szezon, a Fővárosi Katasztrófavédelem ezért összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel biztonságossá tehetjük otthonunkat.

A fűtési időszak legnagyobb veszélyét a csendes gyilkosnak is nevezett szén-monoxid jelenti, amely egy színtelen, szagtalan gáz, és leginkább a nyílt égésterű fűtőeszközök, berendezések használata során termelődik. A nyílt égéstér azt jelenti, hogy látjuk a lángot, őrlángot, illetve be is tudunk nyúlni az égéstérbe. Ilyen készülékek például: cserépkályha, kandalló, átfolyós fürdőszoba vízmelegítő, konvektorok, illetve az ilyen típusú kazánok.

Jelenleg a szén-monoxid-érzékelő kivételével nincs olyan eszköz vagy módszer a kezünkben, amely figyelmeztetne minket arra, hogy ez a mérgező gáz a levegőbe került. A közhiedelemmel ellentétben a háziállatok sem képesek kiszagolni, ezért a legkevésbé se rájuk bízzuk ezt a feladatot, mindenki érdekében.

Pár egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
  • Szellőztessünk rendszeresen otthonunkban!
  • A fűtőeszközöket, vízmelegítőket és kéményeket évente legalább egyszer szakemberrel ellenőriztetni kell. Ha még valaki nem tette meg, még nem késő a nagy hidegek előtt!
  • Minden háztartásba ajánljuk a három testőrt, ami a szén-monoxid-érzékelő, a füstérzékelő és a tűzoltókészülék. Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok
  • A szén-monoxid-mérgezés tünetei: először fejfájás, szédelgés, émelygés, később ájulás, szélsőséges esetben pedig a halál beállta. Ha a kezdeti tüneteket tapasztalják, azonnal meneküljenek szabad levegőre és hívják a 112-t.
  • Tegyen a kéménytüzek megelőzéséért is! Tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel a környezetet károsítják, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Budapesten a FŐKÉTÜSZ Kft. látja el a kéményseprőipari közszolgáltatást.

Ha bajba kerül, hívja a 112-es segélyhívót.

,