II. Újpesti Folklór Fesztivál

  •  
  •  
  •  

A Kormorán zenekarral közös megrendezésben június 21-én veszi kezdetét a II. Újpesti Folklór Fesztivál. A június 24-ig tartó programsorozat a Szent István Téren lesz, és ingyenesen látogatható.

Jövő csütörtöktől vasárnapig szól majd a talpalávaló a Szent István téren. Autentikus népzenéket, és modern folk feldolgozásokat egyaránt hallhatnak a látogatók. A magyar mellett ír, horvát, román, bulgár népzenekarok, és táncegyüttesek fogják szórakoztatni a nagyérdeműt. Kísérőprogramként kirakodóvásár, tűzfújók, gólyalábasok, és tűzugrás színesítik a programot. Ifjú tehetségek is megmutathatják tudásukat a fesztiválon: fellépnek az újpesti Erkel Gyula Zeneiskola növendékei és a Velencei Tehetségkutató Tábor legsikeresebb előadói. Közülük néhányan az idei Sziget Fesztiválon is felléphetnek. Mind a négy nap tartogat egy-egy híres folk zenekar koncertet.

A sort csütörtökön a Cimbaliband kezdi. Zenéjükben a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével. Igazi “multikulti” zenekar, szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, magyar-sváb cimbalmos, gitáros. Zenéjük is sok forrásból táplálkozik: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, és a rock ’n’ roll.

Péntek este a Firkin együttes lép fel. A zenekar vidám, kissé őrült ír muzsikájával mindig óriási hangulatot teremt. Céljuk, hogy az ismert ír nótákkal felvidítsák, ellazítsák, megpörgessék a hallgatóságukat.

A szombati fellépő a népszerű Holdviola zenekar. Stílusuk az electro-folk, de dalaikban rock, pop, és alternatív zenei elemek is fellelhetők. Előadásaik a zene, a tánc, a színház és a fi lm ötvözetei, azaz a muzsikán kívül vizuális élményt is nyújt rajongóinak.

Az utolsó, azaz a vasárnapi fellépő, a Kormorán zenekar, a fesztivál szervezője is egyben. A legendás együttest 1976-ban alapította, a hatvanadik születésnapját ünneplő Koltay Gergely. A Kormorán hazánkban elsőként házasított magyar népzenei elemeket a rock zenével. Az elmúlt, több mint harminc évben, végigturnézták Európát, játszottak a tengerentúlon is. Majd’ száz albumot, és más hanghordozót adtak ki, és megannyi zenés színházi előadás, opera, filmzene bizonyítja sokszínűségüket.

Az igényes népzene kedvelői válogathatnak a bő kínálatból, és ha valaki néptánctudását fejlesztené, vagy csak gyönyörködne a vásári kavalkádban, ott a helye a II. Újpesti Folklórfesztiválon!

A fesztivál programjairól itt olvashat bővebben.

J. M.