Imaáhítattal az ötvennyolcadik évfordulóra

  •  
  •  
  •  

Ökumenikus imaáhítat keretében emlékezett 1956. október 23-ra és a forradalom újpesti áldozataira az Újpesti Városvédő Egyesület a forradalom előtti nap délutánján. A civil szervezet vezetősége képviseletében Ozsváth Kálmán mondott emlékbeszédet.

Horváth Zoltán atya, Az Egek Királynéja templom plébánosa, Újpest Díszpolgára üdvözlő megnyitójában felidézte, október 23-án békés tüntetés kezdődött. Olyan fiatalok vonultak utcára, akik nem tanulhattak hazaszeretetről és a szabadságért adták az életüket – emlékeztetett a plébános.

Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő, az Újpesti Városvédő Egyesület vezetőségi tagja bevezetőjében azt mondta, október egyben az aradi vértanúk hónapja is, szerinte mintegy előképekként tekinthetünk rájuk.
– 1989 óta emlékezhetünk szabadon október 23-ra, viszont mintha ez a fajta ébredés csak lassan bontakozhatna ki, mert sokféleképpen próbálták kitörölni ’56 emlékét – mutatott rá Ozsváth Kálmán.

Felidézte: a forradalom idején kétszázezer ember menekült el, húszezren sebesültek meg és kétezer-ötszázan haltak meg. A szabadságharc leverése után tizenötezer embert ítéltek el, és kétszázhuszonkilencet végeztek ki, köztük Kósa Pált és Rajki Mártont, sokan pedig állandó megfigyelés alatt álltak.
Végezetül hozzátette: jelen rendszerünknek 1956 az alapja, 1990-ben ajándékba kaptuk a szabadságot, amiért az ötvennyolcadik évforduló az emlékeztetés napja is kell legyen.

„Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa” – zárta gondolatait, majd a megemlékezés az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárainak előadásaival és imádságokkal folytatódott.

Imát mondott a forradalom ötvennyolcadik évfordulójára: Hajdú Bálint Kadosa református lelkész, Horváth István plébános, Mészáros Kornél baptista és Solymár Péter evangélikus lelkész.

M. Orbán A.