Imádság az Emlékfánál

  •  
  •  
  •  

2014. március 23-án az Újpesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kertjében a magyar – lengyel családok képviselői és újpesti magyarok gyűltek össze. Kora délután az Emlékfánál kezdetét vette az az ünnepség, amellyel Sutarski Bogumil főhadnagy előtt tisztelegtünk.

Ezen az eseményen részt vett többek között Ni¿a³owski Ernest úr- a szeptemberi hadjárat századosa,  Hladony Sándor önkormányzati képviselő a IV. kerületi önkormányzat képviseletében, Sutarski Konrád úr- Sutarski Bogumil főhadnyagy fia- feleségével, valamint Máté Endre, a Lengyel Légió parancsnoka. Imát mondott Kozlowski Károly SCh atya az elhunyt lelki üdvéért, akit 1940-ben Charkovban gyilkoltak meg. Ezután a delegáció virágokat helyezett el a Tölgyfánál, majd elénekeltük a lengyel himnuszt. 
 
Mint ismeretes, 2010. szeptember 21-én a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elültetett egy tölgyfát. A kezdeményezés Lengyelországból jött, egy plébániák menti egyesülettől, amelynek az volt a jelszava, hogy ‘mentsük meg Katyñ-t a feledéstől.  Minden tisztre, akiket a Katyn-i erdőkben gyilkoltak meg egy – egy tölgyfával emlékezzünk. Nemzetiségi önkormányzatunk Sutarski Bogumil főhadnagy emlékére ültetette el a fát, amelyet Lengyelroszág nagykövete, Kowalski Roman úr helyezett az előre kiásott gödörbe. 

A mostani ünnepség Sutarski Bogumil főhadnagy emlékére elmondott szentmisével folytatódott.  
 
A szentmise után Ambrus Gábor torombitán eljátszotta a Takarodót.
Gajdos Benedek, a Hubay téri zeneiskola növendéke hegedűn előadta Derit G-dúr művét.

Ezek után Ni¿a³owski Ernest úr rövid beszédet tartott a szeptemberi hadjáratban való repülős részvételéről és visszaemlékezett életének fontos eseményeire és cselekedeteire.
Az Elnök asszony beszélt arról a könyvről, amelyben Sutarski Konrád úr Katyñról ír és közben édesapjára emlékezik. Végezetül megköszöntük Sutarski Konrád úr eddigi szerteágazó tevékenységét a magyarországi lengyelek körében.
Sutarski Konrád úr szerényen megjegyezte, hogy a magyarországi lengyelség részére végzett munkáját örömmel és szívesen végezte, de eljött az írói tevékenység ideje. Mindannyiunkat meghívott a 13 Magyarországon élő nemzetiségi költők által írt versek egy könyvbe gyűjtött bemutatójára.

Az ünnepségen Hladony Sándor önkormányzati képviselő a Magyar – Lengyel Barátság Napja alkalmából üdvözölte a résztvevőket az önkormányzat képviseletében. Köszöntet mondott , hogy immár hagyományosan részt vesznek a lengyelek nemzeti ünnepünkön március 15-én a Múzeumkertben, majd  virágcsokorral köszönte meg az Újpesti Lengyel Nemzetiség elnökének, Priszler Györgynének kiemelkedő munkáját. 


Újpesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat–U.N.