Impozáns új parkot kap Budapest

  •  
  •  
  •  

Új park épül a XIII. kerületben Vizafogón, egy jelenleg rendezetlen füves területen. Tónak, sok-sok fának, LED-lámpás közvilágításnak és teraszos presszónak örülhetnek majd a környékbeliek a Portfolio szerint.

Még tavaly tavasszal indított lakossági egyeztetést a XIII. kerületi önkormányzat a Vizafogó park nevet viselő, új közpark kialakításáról. A Váci úttal párhuzamosan, az Agora közvetlen közelében, a Párkány utca és Esztergomi út közrefogásával jelenleg egy zöld füves rész terül el:

ennek egy részén, összesen 9300 négyzetméteren indul hamarosan a tereprendezés.

A jelenlegi állapotok

A lakossági egyeztetés után a képviselő-testület a kerületi építési szabályozásban zöldfelületté minősítette át a korábban kihasználatlan területet, mostanra pedig elkészült az új park koncepcióterve is.

A generáltervező az OBJEKT Tájépítész Iroda lesz, az építészeti munkákért pedig az Archi-kon Kft. felel majd.

A közel egy hektáros parkban a pihenő, rekreációs funkciók kerülnek előtérbe, de a cél, hogy minél nagyobb zöldfelület maradjon meg. Várhatóan közel 10 ezer darab évelő növényt és 55 fát telepítenek majd, a park központi eleme pedig egy mesterségesen kialakított tó lesz.

Az öntözésről, locsolásról több fúrt, talajvíz-kutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik majd. Vízáteresztő burkolatokat alkalmaznak az esővíz hasznosítása érdekében, a közvilágítást pedig alacsony energiafogyasztású LED- izzók fogják biztosítani.

A kivitelezés a tervek szerint még idén megkezdődik.

A hatalmas telek déli részén ugyanakkor egy új diszkontáruház, a környéken pedig újabb irodaházak is épülhetnek a közeljövőben.

, , , ,