A leggyakrabban használt alapanyagok a ghí (tisztított, szűrt vaj), csicseriborsó, liszt, kukoricaliszt, barna liszt, hegyes erős paprika. Sokféle zöldséget, gyümölcsöt használnak és egyszerre sokfélét. Az ételekben sokszor együtt van a gyümölcs és a zöldség.
A jellegzetes ízeket a fűszerek adják, amit általában serpenyőben megpirítanak, és utána porrá törik. Ezek: a kurkuma, a gyömbér, a sáfrány, a kömény, a római kömény, az ánizs, a csípős piros paprika, a fekete bors, a koriander, a lepkeszegmag.
Használnak magokat: mandula, mogyoró, diófélék. Ezeket is megpirítják.
Zöldfűszerek: petrezselyemlevél, zellerlevél, korianderlevél, fehérretek-levél.
Jellemző az erős, sós és édes ízek együttes alkalmazása úgy a főzött, mint a sütött ételeknél egyaránt.
Sok paratát (lepényféle) készítenek különféle fűszerekkel vagy burgonyával, az alapanyag mindig liszt, ghí, joghurt vagy tej. Ezeket külön kisütik ghíben, vagy palacsintasütőben, vagy megtöltik zöldségekkel.
Szopai pillasz: 8 dl liszt, 2 kiskanál feketebors, 3 kiskanál cukor, 2 evőkanál ghí, tej. Dolgozzuk össze a hozzávalókat annyi tejjel, hogy tömör tésztát kapjunk. Letakarjuk, 40 percig állni hagyjuk. Utána 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és rombusz alakúra felvágjuk. Forró, bő ghíben pirosra sütjük.
Kókuszkenyér: 1 dl liszt, 2 dl kókuszreszelék, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál ghí, só, víz. A száraz hozzávalókat összekeverjük, belemorzsoljuk a ghít, és vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kivajazott kenyérformába tesszük, és előmelegítetett, forró sütőben aranybarnára sütjük.
A ghí helyett használhatunk vajat, de olajat semmiképpen sem!
Lettner Annamária, dietetikus