Influenza, az ősz betegsége

  •  
  •  
  •  

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban számos riogató hírt olvashatunk, ezek azonban senkit ne tévesszenek meg. Dr. Hollósi Antal, a Károlyi Sándor Kórház orvos igazgatója egyértelműen a védőoltás pozitív hatását hangsúlyozza.

„Semmi komoly, csak egy kis megfázás” a leggyakoribb válaszunk, amikor megkérdik tőlünk: beteg vagy? Csak legyintünk, magunkhoz veszünk egy csomag papír zsebkendőt, majd napi teendőink elintézésére indulunk. Ha az a „kis megfázás” ágynak dönt, vesszük a kabátot, sálat, sapkát – amikor már késő –, és orvoshoz fordulunk. Antibiotikum, orrcsepp és köptető társaságában sétálunk haza, hiszen, mint kiderült, influenzásak vagyunk. Nemcsak mi, hanem mindazok, akikkel a „magától elmúlik” szlogennel illetett napjainkban találkoztunk.

– Az őszi–téli átmenet leggyakoribb betegsége az influenza – hívja fel a figyelmet Hollósi doktor úr. – A legyengült immunrendszerűek, a vitaminhiányosok, az idősek és a gyerekek könnyebben kaphatják el. Amíg a meghűléses, felső légúti megbetegedések nem, addig az influenza minden esetben szakellátást igényel. Ez azért nagyon fontos, mert a súlyos lefolyású influenza rendkívül veszélyes következményekkel járhat. A vese vagy akár az agyhártya gyulladása is szövődmény lehet.

Az 1918–19-ben világjárványként pusztító spanyolnáthába közel ötvenmillió ember halt bele, száz év elteltével azonban már védőoltásokkal megelőzhető az influenzajárvány kitörése.

– Az elmúlt évek kutatásainak eredménye, hogy ma már létezik az influenza elleni védőoltás. Az oltóanyagot folyamatosan ellenőrzik, és időről időre módosítják. Beadatását mindenkinek, főleg a már említett csoportoknak, a gyerekeknek, az időseknek, a legyengült immunrendszerűeknek nagyon ajánlom – hangsúlyozza dr. Hollósi Antal. – Természetesen ebben az esetben is a legfontosabb a megelőzés. Vitaminok, szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával és rendszeres testmozgással erősíthetjük immunrendszerünket, így hatásosabban védekezve nem csupán az influenza, hanem más betegségekkel szemben is.

D.V.