Influenza megelőzés: védőoltással is

  •  
  •  
  •  

Az ősz után a tél is beköszönt és ezzel a felső légúti megbetegedések és az influenza időszaka is. Dr. Csernus Évát, az ÁNTSZ Budapest IV., XV. kerületi Intézetének tiszti főorvosát az influenza megelőzésének egyik lehetőségéről, a védőoltásokról kérdeztük.

  • Az elmúlt télen a H1N1 influenza elleni védekezés lehetősége váltotta ki a legnagyobb figyelmet. A megmaradt H1N1 elleni oltóanyag, a Fluval P, a lejárati felhasználhatósági ideig rendelkezésre állnak. Az oltóanyag minden igénylő számára ingyenes?
  • Mint arról az ÁNTSZ már korábban hírt adott, 1,2 millió Fluval P vakcina áll a lakosság rendelkezésére az idei szezonban. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkársága megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a Fluval P oltóanyag ingyenes felhasználása ne kötődjön rizikócsoportokhoz. Az államtitkárság az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal történt konzultáció során úgy döntött, hogy felszabadítja az oltóanyag felhasználását, azaz nemcsak a rizikócsoportokba tartozó állampolgárok számára teszik ingyenessé az oltóanyagot. Az OTH a döntésről tájékoztatta az ÁNTSZ Regionális Intézeteit, és egyben kérte, hogy az egészségügyi szolgáltatók a térítésmentes, monovalens pandémiás oltóanyagot (Fluval P) tegyék elérhetővé bárki számára ingyenesen az oltóanyag beadására vonatkozó szabályok betartása mellett. A védőoltás egykomponensű, az influenza H1N1 vírusa ellen nyújt védelmet. Természetesen az oltóanyag a készlet erejéig kapható.
  • Létezik már a szezonális influenza elleni oltóanyag is…
  • A szezonális influenza elleni-, a köznyelvben kombinált oltóanyagként ismert vakcina, a Fluval AB is rendelkezésünkre áll. Az oltóanyag összetétele két törzs tekintetében eltér a tavalyi szezonális influenza oltóanyag összetételétől. A három éven aluli gyermekek részére a háziorvos Vaxigrip Junior vakcinát adhat be. A szezonális oltóanyagot ingyen kaphatják meg a 65 év felettiek. Térítésmenetesen kaphatják az adott meghatározott lakossági csoportok. Kérhetik a krónikus betegségben szenvedők, például, az asztmások, továbbá, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az immunhiányos állapotban szenvedő betegek, a krónikus máj- és vesebetegek, a cukorbetegek, az egészségügyben, valamint a szociális intézményekben dolgozók. A korábbi influenzaszezonoktól eltérően idén a várandósok mellett azok a nők is térítésmentesen kaphatják az oltást, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon időszakára tervezik.
  • A szövődmények megelőzését szolgálja a tüdőgyulladás elleni védőoltás. Kiknek ajánljuk?
  • A gyógyszertárakban kétféle tüdőgyulladás elleni védőoltás kapható. Az oltás a 2 évnél idősebb krónikus betegségben szenvedők, valamint a 60 évesnél idősebb lakosság számára ajánlott. A 65 évesnél idősebb személyeknél javasolt 5 évenként az oltást megismételni. A 2 év alatti gyermek oltására ingyenesen biztosítottak úgynevezett konjugált pneumococcus oltóanyaggal. Azok a személyek, akik nem tartoznak az ingyenesen oltandók körébe, a háziorvos rendelvényre oltóanyagot ajánlhat és írhat fel, melyet a gyógyszertárakban lehet beszerezni.A védőoltásokkal kapcsolatban léteznek ellenjavallatok is. Figyelem központjában kell, hogy legyen a követendő szempont: a háziorvosok, vizsgálatot követően, minden körülmény ismeretében személyre szabottan javasolja az oltás felvételének korlátait, illetve indokoltságát.

A kerület egészségügyi programjával kapcsolatban Wintermantel Zsolttal, Újpest polgármesterével készült interjúnkat itt olvashatják.

– K. J.