Ingatlanszakmai konferencia a társasházfelújításokért

  •  
  •  
  •  

A városháza dísztermében tartotta Országos Ingatlankezelési Konferenciáját a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetsége és tagtársasága, az Újpesti Vagyonkezelő január 23-án. A program valamennyi résztvevőjének közös célja, hogy a korábbi évek és panelprogramok tanulságait levonva folytatódjanak és idejében befejeződjenek a társasházfelújítások.

– Örülök, hogy Újpest lehet a házigazdája egy ilyen találkozónak, amely város minden tekintetben képes a fejlődésre, és ez alól a társasházak megújítása sem lehet kivétel – nyitotta meg az ingatlanszakmai találkozót a polgármester. Wintermantel Zsolt hozzátette, az önkormányzat saját támogatási rendszere több mint ezernégyszáz lakás felújításához járul hozzá, ez pedig összhangban áll azzal a kormányzati-önkormányzati szándékkal, amelyhez a szaktudása elengedhetetlen.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő azt mondta: Újpesten született, mondhatni együtt öregedett a házakkal, tizenkét évig volt helyi képviselő, ennél fogva pontosan ismeri, mire van szükség az épületeket illetően.

– Újpesten jelentős számú panelház található, és eredményes tanácskozás után bízhatunk abban, hogy folytatódhat a megújulások kedvező folyamata – zárta gondolatait dr. Hollósi Antal.

A bevezető gondolatok után dr. Telek Zoltán, az Újpesti Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatója nyitotta meg a szakmai ismertetők sorát. Dr. Telek Zoltán először a vagyonkezelő megalakulását majd az újpesti lakásállomány darabszámát, megoszlását és egy ingatlanra jutó lakóinak számát ismertette, külön kiemelve a három nagy lakótelepet. (Újpesti, Izzó illetve Káposztásmegyer).

A vagyonkezelő vezérigazgatója összegezett néhány eddigi, a panelfelújításokkal kapcsolatos tapasztalatot, kiemelve, hogy igény van az önkormányzat által nyújtott támogatásra, amelyet az éves költségvetésből külön erre a célra különítenek el.

Őt követően Holeczy Katalin, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt vezérigazgató-helyettese ismertette a holding tevékenységét és finanszírozási modelljét, amellyel a társasházak felújítását segíthetik elő. 

Ugyancsak e cél érdekében érzékletes példákon keresztül Gulyás István, az NRG Mentor Zrt ügyvezetője ismertette, mi szükséges a panelprogram sikeres lebonyolításához és cégük miként, miben nyújthat ehhez segítséget. 

A konferencia második részében főként a tapasztalatok összegzése, valamint a jelenlévők közti eszmecsere kapott hangsúlyt.

M. Orbán András