Ingyenes a HPV elleni védőoltás a 12 éves lányoknak

  •  
  •  
  •  


A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság döntése értelmében a 12 éves újpesti lányok ingyenes méhnyakrák elleni védőoltásban részesülnek. Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatára a képviselő – testület legutóbbi ülésén már döntött is a HPV elleni vakcinák beszerzéséről.

Az idei évi költségvetés elfogadásakor az Önkormányzat 20 millió forintot különített el HPV elleni védőoltás céljából. Az összeg elkülönítésével az önkormányzat elsődleges célja az volt, hogy az oltható 9 és 25 év közötti korosztályból – az oltási ajánlások figyelembevételével – annak a korcsoportnak az oltásához járuljon hozzá, amelyik egyrészt a vírus terjedésének jellemzőjéből adódóan a leginkább veszélyeztetett, másrészt, amelyik részére az oltás a leginkább biztosítja a védettséget.
 
Szakemberek szerint a nemi élet megkezdése előtti vakcináció biztosít közel 100%-os védettséget a védőoltásban levő HPV-típusok okozta rákos és jóindulatú megbetegedések ellen, ezért a 12 éves lányok ingyenes oltására tettek javaslatot. A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság az ajánlások figyelembevételével úgy döntött, hogy a 12 éves, legalább egy éve állandó újpesti lakhelyű lányoknak biztosítja ingyen az önkormányzat a méhnyakrák elleni, HPV védőoltást.
 
Dr. Trippon Norbert alpolgármester javaslatára a vakcinák beszerzése tárgyában a képviselő – testület már ki is írta a közbeszerzést.
 
Azt kérték, az új kormánytól:
 
Legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető!
 
A Képviselő-testület felkérte az új kormányt, valamint Újpest megválasztott országgyűlési képviselőit, hogy mielőbb, mindent tegyenek meg annak érdekében – akár az önkormányzatok, akár a családok, akár az oltóanyag támogatásán keresztül, vagy más módon – hogy az érintett korosztályok számára családjuk szociális helyzetétől, lakóhelyétől függetlenül egyaránt hozzáférhető, és megfizethető legyen a HPV elleni védőoltás.