Ingyenes képzés indul

  •  
  •  
  •  

Ingyenes állami közlekedésbiztonsági programot indít a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretén belül.

A tanulóknak szóló program a – www.tanulok.hu honlapon írtak szerint – az általános iskolák 1–8. évfolyamosait, valamint a középiskolák 9–12. évfolyamainak tanulóit célozza meg, és abban segít nekik, hogy gyalogosként, kerékpárosként vagy éppen egy jármű volánja mögött ülve a szabályokat ismerve és tiszteletben tartva, biztonságosan vegyenek részt a közlekedésben.

A program során az NKH 6 hónapig ingyenesen bocsátja rendelkezésre az elektronikus formában elérhető tananyagokat és módszertani segédanyagokat a diákok és tanáraik számára. Külön tananyagot biztosítanak az 1–2., a 3–4., az 5–6., a 7–8. és a 9–12. évfolyamok számára. A tananyagot sikeresen elsajátító tanulók közül ötvenezren vehetnek részt az ugyancsak térítésmentes és elektronikus AM, A1, A2 és B kategóriás elméleti képzés valamelyikében, a legjobban teljesítő negyven intézményt pedig közlekedésbiztonsági csomaggal jutalmazza az NKH. Az eredményekről ez esetben is a honlapon lehet tájékozódni.

A szintén ingyenes, felnőtteknek szóló KRESZ-felfrissítő programba szervezetek, cégek is regisztrálhatnak. Ez utóbbi program célja, hogy az elmúlt években életbe léptetett jogszabályváltozásokra hívja fel a figyelmet, és ezáltal segítsen a meglévő tudás rendszerezésében és a közlekedési morál fejlődésében. Az oktatás korszerű formában, elektronikusan történik, és minden résztvevő csak a vezetői engedélye kategóriájának (A, B, C, D) megfelelő ismeretanyagot látja. A tananyagokban főként a 2008. január 1. óta életbe lépett, az adott kategóriákat érintő változásokra fókuszálnak, emellett az ismeretanyag arra is rámutat, hogyan kerülhetők el a balesetveszélyes helyzetek, valamint arról is útmutatást ad, hogy a járművezetők miként segíthetnek a bajbajutottaknak.

A program során az önkéntes regisztrációt követően a tananyagot teljesítő első ötvenezer felhasználó egy, a sikeres elvégzést igazoló, a kedvezményre jogosító kupon birtokában egy hatóságilag akkreditált elméleti képzésben vehet részt, vagy amennyiben már van jogosítványa, a vezetői engedély kategóriájával megegyező tartalmú tudásfelfrissítő tanfolyamot végezhet el ingyenesen. További részletek a Kreszfelfrissito.hu oldalon olvashatók.

MOA