Intézményfelújítások – elsőkézből

  •  
  •  
  •  

Bár az érintett diákok álmaiban sem jön még elő, de egyre fogy a nyár. A tanévkezdet közeledtével Újpest oktatási intézményeiben gőzerővel folynak a felújítási, karbantartási munkálatok. Annak érdekében, hogy az óvodák, iskolák szeptemberben időben nyithassák meg a kapukat a gyerekek, szülők és pedagógusok előtt, dr. Trippon Norbert alpolgármester a felújítások ütemezés szerinti menetéről személyesen győződött meg.

– A felújításokra Újpest Önkormányzata 140.000.000,- Ft-ot különített el. Mely iskolákban, óvodákban zajlanak a munkálatok?
-Ebből a keretösszegből többek között folytatódik az Erzsébet utcai Általános Iskola tetőszigetelésének II. illetve III. üteme, az első emeleti lánymosdók vizesblokkjainak átalakítása, felújítása. A Pécsi Sebestyén Általános Iskolában a konyha teljes felújítása, öltözőhelyiség kialakítása zajlik, míg a Babits Mihály Gimnáziumban a tetőszigetelési munkálatok kezdődtek meg. A Langlet Waldemár Általános Iskolában jelenleg a riasztó –és az informatikai rendszer, valamint a telefonközpont és -hálózat kiépítése folyik. Óvodáink közül a Vörösmarty Óvodát emelném ki, ahol többek között az elektromos hálózat cseréjé, vizesblokkok felújítása, riasztórendszer kiépítésére kerül sor.
 
– Újpest utcáit járva szintén találkozhatunk munkagépekkel. Milyen út- és járdaépítések vannak folyamatban?
– Az útjavítások, kátyúzások az igényeknek megfelelően folyamatosan zajlanak. Jelenleg a Szent Imre utcában, a Görgey Artúr utca Kiss Ernő utca – Deák F. utca közötti szakaszán, valamint a Váci úton folynak útépítések. Terveink szerint a Deák Ferenc utca – Attila utca – Templom utca közötti szakasza, valamint a Szabadkai utca Baross utca – Attila utca közötti szakasza is új burkolatot kap. A Sporttelep utcában a járdaépítés már befejeződött, a Szabolcs Mihály – Julianus barát utca – Béke tér közötti szakaszán jelenleg folyik. Az ütemtervben szerepel még a Temesvári utca, valamint a Szérűskert utca is.
 
– Ha már gondolatban a közterületeken járunk, nem sétálhatunk el a parkok, játszóterek mellett sem. Milyen építési munkálatok folynak jelenleg?
– A Berda József utcában az élelmiszerbolt környékén folyik a parkosítás és burkolatépítés, míg az Aschner Lipót téren, a Tungsram utcában és a Szent László téren játszótérépítés zajlik, utóbbi helyszínen parképítéssel egybekötve. A parkfenntartási munkálatok folyamatosan történnek, az előzetes ütemtervek szerint. Hadd említsem csak a mai napot: a Pozsonyi lakótelepen cserjemetszés, sövénynyírás, az István út – Árpád út – Rózsa utca – Görgey Artúr utca által határolt területen kaszálás, szélezés, gyűjtés a Tulipánkertben gyomlálás folyik, míg éjszaka a muskátlik, és dézsák öntözésére kerül majd sor. Túlzás nélkül állítható a szemmel látható tény: szépül a város.
 
– Parkfenntartásról jut eszembe. Milyen sikere volt az elindított Virág-Város programjuknak?
-Nem használnék múlt időt: sikere van. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az újpestiektől. A program jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a rengeteg támogató levél, telefon mely hozzánk érkezett. A közvélemény-kutatások szerint az újpestiek 76%-a hallott a programunkról, 89%-a támogatja azt. De úgy gondolom, hogy a számok helyett a Virág-Város program sikerét az utcák látványa bizonyítja leginkább.