Az Újpesti Cseriti Édes Karácsony elnevezésű jótékonysági akciója keretében újpesti hírességek sütöttek különféle finomságokat és vendégelték meg mindazokat, akik adományokkal segítették a szervezet hátrányos helyzetű gyermekeket támogató programját.
Wintermantel Adrienn, a Cseriti háziasszonya egyszerű és egyben nagyszerű narancsos süteménnyel készült a Karácsonyi Vásár záró hétvégéjén. Érdemes kipróbálni, a beiglivel jól megférnek egymás mellett!
Hozzávalók:
Sütihez:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 narancs héja (és leve)
- csipet só
Csokimázhoz:
- 1 tábla étcsoki
- kevés vaj
Elkészítés:
A cukrot a lágy vajjal, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a narancs lereszelt héjával alaposan kikeverjük.
A tojásokat egyenként a masszához keverjük, majd a sütőporral elegyített lisztet is hozzászitáljuk.
A tésztát egy kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába tesszük és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
A kész süteményt rácsra borítjuk és fogpiszkáló segítésével kis lyukakat szurkálunk bele. A narancsot kicsavarjuk és levével bőségesen meglocsoljuk a még meleg tésztát.
Gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokoládét kevés vajjal, és bevonjuk vele a már langyosra hűlt süteményt. Hűtőben hagyjuk állni, míg a csokoládé teljesen rádermed.
Egyszerű és finom sütemény. Nem kell félni, hogy elázik a tészta a narancs levétől. Kisebb narancs esetén kettőt is használhatunk a locsolásra. Citrommal is elkészíthető, ez esetben a locsolásnál, ízlés szerin édesíthetjük kicsit a levet. A locsolás műveletét szilikon ecsettel is elvégezhetjük, így egyenletesebben tudjuk eloszlatni.
Olcsóbb a süti, ha tortabevonóval vonjuk be, de vigyázva, mert ekkor töredezhet szeletelésnél.
Jó étvágyat!