Ínycsiklandó karácsonyi finomság

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Cseriti Édes Karácsony elnevezésű jótékonysági akciója keretében újpesti hírességek sütöttek különféle finomságokat és vendégelték meg mindazokat, akik adományokkal segítették a szervezet hátrányos helyzetű gyermekeket támogató programját.

Wintermantel Adrienn, a Cseriti háziasszonya egyszerű és egyben nagyszerű narancsos süteménnyel készült a Karácsonyi Vásár záró hétvégéjén. Érdemes kipróbálni, a beiglivel jól megférnek egymás mellett!

Hozzávalók:

Sütihez:

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 narancs héja (és leve)
  • csipet só

Csokimázhoz:

  • 1 tábla étcsoki
  • kevés vaj

Elkészítés:

A cukrot a lágy vajjal, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a narancs lereszelt héjával alaposan kikeverjük.

A tojásokat egyenként a masszához keverjük, majd a sütőporral elegyített lisztet is hozzászitáljuk.

A tésztát egy kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába tesszük és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

A kész süteményt rácsra borítjuk és fogpiszkáló segítésével kis lyukakat szurkálunk bele. A narancsot kicsavarjuk és levével bőségesen meglocsoljuk a még meleg tésztát.

Gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokoládét kevés vajjal, és bevonjuk vele a már langyosra hűlt süteményt. Hűtőben hagyjuk állni, míg a csokoládé teljesen rádermed.

Egyszerű és finom sütemény. Nem kell félni, hogy elázik a tészta a narancs levétől. Kisebb narancs esetén kettőt is használhatunk a locsolásra. Citrommal is elkészíthető, ez esetben a locsolásnál, ízlés szerin édesíthetjük kicsit a levet. A locsolás műveletét szilikon ecsettel is elvégezhetjük, így egyenletesebben tudjuk eloszlatni.

Olcsóbb a süti, ha tortabevonóval vonjuk be, de vigyázva, mert ekkor töredezhet szeletelésnél.

 Jó étvágyat!