Ír zene, blues és hastánc a II. Újpesti Folklór Fesztiválon

  •  
  •  
  •  

Sok-sok koncert, tánc, színes látványosság várta az érdeklődőket a II. Újpesti Folklór Fesztiválon csütörtöktől vasárnapig.

A Szent István téren négy napon át tartott a mulatság, amelyen kirakodó vásár is várta a vásárolni, vagy nézelődni vágyókat. Hétvégén a koncertek kora délután kezdődtek, és este háromnegyed kilencig tartottak, hiszen a fesztivál szomszédságában az Európa-bajnokság negyeddöntőivel folytatódott a közös meccsnézés a Bajnok Teraszon. A folklór fesztivál nem kizárólag a népzenéről, és a néptáncról szólt, a hastánctól a blueson át a rockig tartott a felhozatal. Az érdeklődők táncházban próbálhatták ki tánctudásukat.

Csütörtökön a Cimbaliband szolgáltatta a talpalávalót, és adta meg a fesztivál alaphangját. Pénteken a Firkin együttes játszotta vidám ír muzsikáját, este pedig a Bem Folklór Egyesület gólyalábasokkal, tűzugrással teremtett Szent Iván-éji hangulatot.

A hétvégén a sztár fellépők mellett, színpadra lépett sok ifjú tehetség, és újpesti csoport. Felléptek többek között az Erkel Gyula Zeneiskola növendékei, az Újpesti Magyardal és Zenebarát Társaskör tagjai, a Szahara Táncstúdió hastáncosai, műsort adtak a Kisebbségi Önkományzatok csoportjai. Zenéltek a „Miénk a színpad”, a „Folk Fesztivál”, és a Kormorán együttes Velencei Tehetségkutató táborának fiatal díjazottjai.

A hőség ellenére sokan látogattak ki a fesztiválra, és nem csak újpestiek, más kerületekből is vonzottak nézőket a neves fellépők. „Nem tudtunk elmenni a városból a hétvégén, örültünk, hogy helyben van program. Jók a koncertek, élvezzük az egészet.” – mondta egy újpesti hölgy, aki vőlegényével mindennap kijött a térre. 

Szombaton este a népszerű Holdviola zenekar electro-folk koncertje volt a fő attrakció, vasárnap pedig, a fesztivál fináléján, a Kormorán zenekar. „Nagy boldogság nekünk ez a fesztivál, hiszen a zenekar otthona Újpest.” – mondta a Kormorán alapítója, a hatvanadik születésnapját ünneplő Koltay Gergely, akit a színpadon tortával köszöntött Wintermantel Zsolt polgármester. A koncertet hallgató tömeg tapsából ítélve az újpestieknek is nagy élmény volt az egész fesztivál.

Az eseményről még több képet ITT , ITT és ITT talál.