Iskolaidőben is egészségesen

  •  
  •  
  •  

Ülj egyenesen! Ne csoszogj! Húzd ki magad! Még a felnőtteket is sokszor figyelmeztetni kell. A gyerekeknél különösen fontos, hogy már egészen kis kortól kezdve odafigyeljünk a helyes testtartásra és a mozgásra, főleg ilyenkor, iskolaidőben, amikor a legtöbb idejüket az iskolapadban vagy íróasztalnál töltik. Dr. Kerekes Éva ortopédussal beszélgettünk.

–  Már elsős korban is nagyon sok tankönyvet és füzetet kell cipelniük a gyerekeknek. Hogyan tudjuk óvni a gerincüket? Mik a főbb szempontok a táskaválasztásnál?
–  Az első és legfontosabb, hogy a gyermek testsúlyának 15-20%-át ne haladja meg a cipelendő súly. Figyelni kell arra, hogy a kicsik ne pakoljanak be felesleges dolgokat.  A tartás szempontjából a legmegfelelőbb a hátitáska. 
Mérete akkor a legideálisabb, ha a lapocka felső szélétől a keresztcsontig tart. Fontos, hogy a pánt ne csúszkáljon és ne is feszítse a vállat. A  húzós,  féloldalas  táskát  nem  ajánljuk,  mert féloldalas a terhelés és a gerinc is csavarodik.

– Talán még a táskaválasztásnál is fontosabb a  megfelelő,  kényelmes  utcai,  illetve  benti  cipő kiválasztása. Milyen a legideálisabb, akár egész nap is viselhető cipő a gyerekeknek?

–  Kisiskolásoknál a legfontosabb, hogy úgynevezett kérges cipőt vagy szandált vásároljunk, ami tartja a bokát. A nagyobbaknál már könnyebb dolguk  van  a  szülőknek. Egy jó minőségű sportcipő alkalmas  lehet  egész  napos  viselésre is.  Fontos, hogy semmi esetre se a tornacipőt válasszuk. Még tornaórára sem egészséges, mert a vékony gumitalp nem védi a lábat, sarokcsontfájdalomhoz vezet.
– Mivel a gyerekek napjuk nagy részét ülve, tanulással töltik, ezért sokszor helytelen tartás, hátfájás alakulhat ki. Milyen az ideális asztal, szék, illetve, hogy előzhetjük meg a folyamatos ülésből fakadó problémákat?
– Az első és legfontosabb a megfelelő szék és asztal kiválasztása. A szék támlája akkor megfelelő, ha egyenes, de nem kényelmetlen, a gyermek háta  rásimul,  a  lábai  kis  terpeszben,  a  talajra  támaszkodva, kényelmesen helyezkednek el. Legyen lehetősége, hogy bizonyos időközönként kinyújthassa lábait az asztal alatt, a comb kétharmada a szék ülőfelületén legyen, a könyöke pedig legyen alátámasztva. Ha a szék mégis kényelmetlen, akkor bátran használhatnak gimnasztikai labdát, vagy térdeplőszéket. Otthontanulásnál óránként tíz  perc  szünet,  nyújtózás  javasolt.  Ez a kis idő még nem időveszteség, sőt, javítja a koncentrálóképességet és a gyermek közérzetét is. 
DV.