Ismét országház-látogatás

  •  
  •  
  •  

Wintermantel Zsolt jóvoltából ősztől újraindultak az újpesti diákok számára szervezett Parlament-látogatások. Az őszi ülésszak első újpesti látogatói a Babits Mihály Gimnázium nyolcadikos diákjai voltak, akik szeptember 20-án érkeztek az Országházba.

A Kossuth téren Hladony Sándor önkormányzati képviselő várta a Babits Mihály Gimnázium nyolcadikosait, akik a XII-es kapun juthattak be a Parlamentbe. Mint korábban írtuk, az ezredik újpesti diák – aki a Bajza József Általános Iskola hatodik osztályosai közül került ki – június közepén lépte át az Országház kapuját.
A közös, vezetett séta ismét a Parlament gyufából épített makettje elől indult, és többek között főlépcső, a Szent Korona, a társalgó valamint az ülésterem megtekintését foglalta magában. A két párhuzamos osztály tanulói közül akadt, aki sosem járt még az Országházban, és olyan is volt, aki még egészen kiskorában látta. Kajos Gergely az utóbbiak közé tartozik, és egyszerre több dolgot is említ, ami megragadta a figyelmét. „A televízióban látottak alapján nagyobbnak képzeltem az üléstermet, és a társalgóban lefektetett szőnyegen is meglepődtem. Sosem hittem volna, hogy ekkora méretű.” – mondja. Hozzátette, a főlépcsőt környező márványoszlopokról sem gondolta volna, hogy mindössze egy tucat van belőle a világon, és ebből nyolc a Parlamentben található.
Mint ismert, a polgármester a nyári szünet kivételével havonta szervez látogatásokat elsősorban az újpesti iskolások részére, akik a látogatás végén emléklappal távoznak. Az őszi ülésszak első látogatói a Babits Mihály Gimnázium nyolcadik osztályosai voltak, az elmúlt tanévben pedig a Bajza József Általános Iskola diákjai járhattak utoljára az Országházban.
M. Orbán András