Ismét szmogriadó van Budapesten

  •  
  •  
  •  

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és november 14-én a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, és kedden se várható javulás.

A közleményben a Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket. A főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.

A szálló por koncentrációja két egymás követő napon több helyen elérte a küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzés szerint kedden nem javul  a helyzet, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A tájékoztatási fokozatban  a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek – csoportjaira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra kezdetben párás, helyenként ködös időt jelez, később a köd megszűnik, és kevés felhő valószínű. Többnyire gyenge marad a változó irányú szél. Az időjárási helyzet kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának – így a szálló por napi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztási szint fölött várható.

A légszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint mindenki a közösségi közlekedést vegye igénybe, álló helyzetben ne üzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Budapest esetében – a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján – a szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye.