Isten éltesse Marika nénit!

  •  
  •  
  •  

Május 5-én szerettei Baross utcai lakásában kereste fel Simon Ferencnét Nagy István népjóléti alpolgármester. A látogatás apropója Marika néni nemrégiben betöltött századik születésnapja volt. Az alpolgármesterrel érkező Somogyi Éva irodavezető is gratulált az ünnepeltnek és családjának. A felköszöntők virágcsokorral, vásárlási utalvánnyal érkeztek és az újpesti jókívánság mellé átadták Orbán Viktor miniszterelnök gratuláló oklevelét is. Újpest alpolgármestere régi ismerősként érkezett. Mint kiderült, a családban nem ez az első századik születésnapi évforduló, Marika néni nászasszonyát, Klemi nénit is köszönthette két évvel ezelőtt az önkormányzat nevében.

Amikor Marika néni született, akkor kezdték építeni a víztornyot Újpesten, s a városiasodó település első háromépületes épülete az Apolló ház, földszintjén az első mozival, ekkor nyitotta meg kapuit. Marika néni szülei akkoriban erről nem sokat tudtak, lévén a gyönyörű Hargita-megyei település, Gyergyószentmiklós volt a család lakóhelye is. Jó néhány évvel később, kényszerűségből költöztek Újpestre. Akkor már a városhoz tartozott a víztorony képe.

Mint ahogyan a piacé is. Marika néni édesanyja öt gyermeket nevelt. Zöldséget, gyümölcsöt árult a piacon. Kézenfekvő volt, hogy a boltba besegítsenek a fiatalok. Marika néni nemcsak évtizedekig árult, át is vette a standot az édesanyjától.

A remek szellemi erőnek örvendő ünnepelt mindenre emlékszik, ami az akkori piaci forgatagban történt. S arra is: hajnali 3-kor már a nagybani elárusítóhelyen kezdett, hogy szép és friss áru kerüljön Újpestre. Azok, akik reggel 6-ra igyekeztek a termelő üzemekbe, a piacon vették meg a reggelire valót. Az árusok este hatig is nyitva voltak. – Utána mentem haza főzni – avat be bennünket mosolyogva a mindennapokba.

Marika néni ma sem tétlen. Fénykép is tanúsítja a karácsonyi kalácssütést. A csipetke tépkedése is elfoglaltságot jelent, akkor örül, ha egy-egy gombalevest, rántott levest ma is elkészíthet. A napnak hasznosan kell telnie. Kiváló háziorvos, dr. Hellmayer Józsefis ügyel az erőnlétre.
Menye és mindkét fia, az elsőszülött Péter,és a kisebbik, Sándor, akivel együtt is él, büszke Marika nénire. Sándor úgy fogalmaz mindenkinek ilyen jólelkű, szeretetreméltó mamát kíván, száz évesen is.

Marika néni érdeklődő, véleménye van a mai világról, s talán a piacon végzett sok-sok számolás eredményeként az agya most is nagyon fogékony. A lottószámokat, sőt a Joker-t is elismétli napokkal a sorsolás után is. Imádja a társaságot, nem fárasztja, ha sokan vannak körülötte.

A hosszú élet titkát minden századik születésnapjától – már az okulás miatt is – megkérdő Nagy István alpolgármester a szorgos, tevékeny életen túl ezúttal is abban látta, hogy szerető család veszi körül az ünnepeltet. Nincs ennél jobb terápia. A család szerepe ugyanis a legfontosabb, s a szívből jövő gondoskodás ad erőt mindkét generációnak.

B. K