Isten éltessen Törő!

  •  
  •  
  •  

1955. május 1-én született Törőcsik András. A legendás játékost, Törőcsik Andrást nem kell bemutatni a szurkolóknak. Még a fiataloknak sem, az idősebbek pedig még ma is szinte bálványozzák. De érdemes feleleveníteni, hogy cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró karriert ígért, de – valljuk be – lehetőségeinek a töredékét sem sikerült megvalósítania.

Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1980-as súlyos autóbalesete, amely miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásnak.

Törő többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, éveken keresztül volt Magyarország és klubcsapata, az Újpest legnépszerűbb labdarúgója. Egyéni megoldásait, kiismerhetetlen trükkjeit pályafutása befejezése után is emlegetik a szurkolók. Tehetsége csak olyan futballóriásokéval vethető össze, mint Pelé vagy Maradona!

Törőcsik András a BVSC labdarúgócsapatában nevelkedett, onnan került Újpestre. A Megyeri útról Montpellier-be szerződött, aztán jött karrierjében az MTK. Élvonalbeli mérkőzéseinek száma 236, 69-szer talált a hálóba. A magyar válogatott mezét 45 alkalommal viselte, és 12 gólt szerzett. Háromszoros magyar bajnok (1975, 1978, 1979), háromszoros kupagyőztes (1975, 1982, 1983), továbbá két világbajnokságon vett részt (1978, 1982). Jelenleg az Old Boys válogatott ikonja, s bár csak nagyon ritkán lép pályára, személyes jelenléte még mindig vonzóvá teszi az öregfiúk fellépését. A napjainkban is népszerű Kese 2011. márciusától az Újpest FC utánpótlás-koordinátori pozícióját tölti be.