Istók lő, és mindig talál

  •  
  •  
  •  

Péni István, az UTE 17 éves sportlövője már nem igazán nevezhető ifjú tehetségnek, hiszen az elmúlt időben a felnőttek között is többször letette a névjegyét. Olyannyira, hogy a hazai sportlövészet ikonját, Sidi Pétert is legyőzte már. Legutóbb Moszkvában utasította maga mögé a fiatalokat, győzelmével kijutott a nankingi ifjúsági olimpiára.

– Ne fussunk ennyire előre – mondta Kissné Oroszi Edit, István edzője. – Ha számba vesszük a 2013-as évet, az kifejezetten jól sikerült. Istók ugyanis már szinte az összes korosztályos országos csúcsot megdöntötte. Számításaink szerint nyolc, de lehet, hogy kilenc rekordot is átadott a múltnak.
Istók először, mint általában a fiúk, a labdarúgással kacérkodott, de egy sérülés megakadályozta abban, hogy igazi focista váljon belőle. Ma már cseppet sem bánja a dolgot.
– A szüleim, akik maguk is sportlövők voltak, nem akarták, hogy kövessem őket a lőtéren – mondta nevetve. – A kitartásom azonban sikert aratott, és mégis levittek a terembe. Tulajdonképpen már háromévesen ott ültem édesapám mögött, és figyeltem a mozdulatait, de igazán csak a foci befejezése után kezdtem foglalkozni a sportággal.
Az edző, tisztában van azzal, hogy az utóbbi évek talán legnagyobb tehetsége dolgozik a keze alatt.
– Valóban ritkán találkozik az ember olyan gyerekkel, akiről már a kezdetekkor kiderül, hogy valami nagyon mocorog benne. Ráadásul hihetetlenül elszánt, megbízható és kitartó sportoló, aki nemcsak a lőtéren, hanem az iskolában is kimagaslóan teljesít. Ha így folytatja, nemcsak a fiatalok között, hanem a felnőttek mezőnyében is rengeteg örömet szerezhet nekünk.
– Az ifjúsági olimpián már biztos induló vagy. Azt gondolom, hogy ez csak egy állomás az igazi ötkarikás játékok előtt.
– Rio de Janeiro még messze van, és ki kell harcolnom az indulás jogát is. Nem lesz könnyű, de bevallom, csalódott lennék, ha nem sikerülne.
– Ne is beszéljünk erről. Inkább arról, hogy milyen eredménnyel lennél elégedett Rióban.
– Vágyam, hogy olimpiai bajnok legyek. De nem vagyok türelmetlen, hiszen van még időm, mert a sportlövészetre nem lehet mondani, hogy a tizenévesek sportja. Tehát néhány olimpiára még kijuthatok, de ha Brazíliában bejutok a döntőbe, természetes, hogy nyerni akarok!
(gergely)