István út 15. – Az új városháza épülete

  •  
  •  
  •  

2000-ben kereken százesztendős volt Újpest emblematikus épülete, elődeink mesterműve, a városháza. Az István úti épület az idők folyamán Újpest (egyik) jelképévé vált. Átélte a 20. század viharait, az maradt, aminek építették: falai között működik – ma is – a polgármesteri hivatal több irodája. A harmadik évezred kezdetére Újpest akkori 120 ezer lakója már rég kinőtte a hajdan tágasra tervezett hivatalt.

Az önkormányzat új feladatköreinek ellátásához, a többszörösére növekedett ügyfélforgalom kiszolgálásához e falak között már nem volt elegendő hely. Újpest Önkormányzata ezért száz esztendővel, az egykori községháza felépítése után, 2000-ben, éppen a régi épülettel szemközt egy új, korszerű irodaház építésébe kezdett.

Az a bizonyos foghíjtelek, amely a városházával szemben és az Ifjúsági Ház szomszédságában állt, és messze átnyúlt egészen a Kassai utcáig, lehetőséget kínált az új hivatali épület felépítésére. (És a Kassai utcában, vállalkozói alapon, további két lakóház felépítésére.) Archív képünk 2000-ben készült a földből kinövő új városháza-épületről. Az elkészült új városházát 2001-ben, a millennium évében, ünnepélyes külsőségek közt avatták fel, június 15-én. Majd ősztől megkezdődött az okmányirodai ügyfélfogadás. Az építészeti terveket Reszler Antal és Kasuba János készítették. A kiviteli munkálatokat a Mester Nívó Kft. végezte.

Az új városháza épületében továbbra is az okmányiroda működik, és itt fogadja ügyfeleit a Kormányhivatal is. Az épületben kapott elhelyezést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

B. K.