Iszik vagy vezet! Fokozott ellenőrzés az utakon húsvétkor

  •  
  •  
  •  

Fokozott közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség húsvétkor. Ezzel a közlekedők segítése mellett az ittas járművezetőket szeretnék kiszűrni.

A húsvéti ünnepnapok idején a közlekedés az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre nézve, fogalmaz a rendőrség minap kiadott tájékoztatója. A forgalom jelentős megnövekedéséhez hozzájárul a húsvét gyakori sajnálatos velejárója, az ittas járművezetés. A tradicionális locsolkodáson túl a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak a szeszesital fogyasztással. Ennek ellenére a gyermekeket, a kerékpárral és a gépjárművel érkezőket ne kínálják alkohollal a vendéglátók, szól az intelem.

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egyetlen pohár szeszesital elfogyasztása is számít. Az alkohol kis mennyiségben is károsan hat, megnő tőle az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassulnak a szemmozgató izmok.

Nem kell lemondani a locsolás, összejövetelről, mert megoldás lehet, ha a résztvevők egyike lemond az alkoholról, és ily módon ő biztonságosan szállíthatja céljukhoz és végül haza a társaságot.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges torlódások miatt előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban, csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Figyelmesen és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, lassítva kerüljük el az utakon esti szürkületben és az éjszakai órákban a gyalogosokat, kerékpárosokat, motorosokat. Ilyen látási viszonyok mellett a fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül kötelező a kerékpárosok és gyalogosok számára. Hasznos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések se maradjanak el, és kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak is ajánlott, szól a felhívás.

(forrás: MTI, kép: zooplus.co.uk)