Itt a főváros költségvetése – hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz

  •  
  •  
  •  

250 milliárd forint bevétellel, de 390 milliárdnyi kiadással számol az a költségvetési terv, amit a főváros tett közzé pénteken este.

A keletkező 140 milliárd forintos hiányt az előző év 63 milliárdos maradékából, a hitelszerződésekből lehívni tervezett 45 milliárd forintból, valamint 38 milliárdnyi belföldi értékpapírhozamból finanszírozzák majd. Ugyanakkor hiteltörlesztésre is költeni kell, ez több mint hatmilliárd forintot tesz majd ki 2021-ben.

A főváros pénzügyi helyzetére már ebben az évben is súlyosan hatott a koronavírus-járvány okozta erős gazdasági visszaesés, ezért októberben egy 69 milliárd forintos költség-átrendezést kellett végrehajtani. Emellett mintegy 80 milliárd forintnyi, későbbi fejlesztésekre szánt pénzt is be kell vonni finanszírozási pénznek, hogy az egyensúly megmaradhasson.

„Ezzel a főváros korábban felhalmozott tartalékai tulajdonképpen kimerültek, új fejlesztési feladatok finanszírozása az újabb tartalékok képzéséig lényegében csak támogatásból lehetséges”

– írja a főváros közleménye.

Karácsony Gergely főpolgármester arról is döntött, hogy a jövő évben 10 százalékkal megemelik a gyermekétkeztetés díját a fővárosi tulajdonú ingatlanokban működő óvodákban és iskolákban. Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kezdeményezte, és azzal indokolta, hogy ezeket a díjakat 2015 óta nem emelték, viszont azóta drasztikusan emelkedtek az élelmiszerárak és a közüzemi díjak.

 

, ,