Itt a fűtési szezon

  •  
  •  
  •  

Hideg van, fűteni kell, van pár fontos teendő. Fő az egészség! Nem szabad elhanyagolni a kazánok átvizsgálását! Karbantartásuk fontos. Ajánlott átnézettetni az egész fűtési rendszert szakember segítségével. Ne nyúljunk professzionális segítség nélkül a készülékekhez, mert többet árthatunk, mint használhatunk. A készülékek átvizsgálásával és kitakarításával nem csak a fűtésszámla lesz kevesebb, hanem a szén-monoxid-mérgezéstől és egyéb veszélytől is megóvhatjuk a családot.

A nyári időszak alatt lerakódó finom porszemcsék és szennyeződések elégnek a készülék bekapcsolásakor, a kormozódás csökkenti a teljesítményt. A berendezések öregednek az idő múlásával, korrózió jelenhet meg a vezetékeknél és a belső részeknél is, a tömítések kiszáradhatnak, s ezek mind veszélyt jelenthetnek, ha nem vizsgáltatjuk át őket időben. A gázkészülékeken kívül fontos a kémény átvizsgáltatása is. Az is okozhat gondot, ha a füstgáz visszaáramlik a helyiségbe. Ha a készülék égési táplevegőjének biztosítása nem megfelelő, a füstgáz visszaáramolhat a helyiségbe. A gázberendezések biztonságos állapotáról az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kell gondoskodnia. A vizsgálatot javasolt minden fűtési szezon előtt elvégeztetni. A megfelelően ellenőrzött és karbantartott gázkészülékek biztonságosak, hatásfokuk nagyobb, így gazdaságosabban és takarékosabb az üzemeltetésük.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének hatékony kiegészítő eszköze a megfelelően működő érzékelő berendezés. Elhelyezése és használata előtt mindig figyelmesen olvassuk el a csatolt tájékoztatókat, útmutatókat. Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Télen is szellőztessünk naponta legalább egyszer tíz percet! Ha a készülék lehetővé teszi, helyezzünk el párologtatót rajta, melynek vizébe akár tehetünk finom illóolajakat is. A konvektort soha ne takarjuk le vizes ruhával, azt a szárítóra tegyük. A biztonsági óvintézkedéseken kívül fontos télen a folyadékbevitel hideg vagy meleg formában, a szezonnak megfelelő öltözet és a bőrápolás.