Itt a hosszú hétvége!

  •  
  •  
  •  

Régóta vártuk, terveztük is, végre ránk köszönt szombattól a négynapos hétvége. A természetfelelős kegyes ajándéka, hogy kora őszi, szép időre számíthatunk a meteorológiai előrejelzések szerint. Mit csináljunk az előttünk álló négy napban, főleg, ha nem akarjuk átlépni Újpest határait? Kirándulós, szabadidős programot egyaránt ajánlunk, miközben a nemzeti ünnep kegyeletes eseményeire is felhívjuk figyelmüket.

Tegyünk sétát, gyalogtúrát!
A szép időt, kiváltképpen a déli órákat, érdemes kihasználni kiadós sétákra. A Farkas-erdő erre remek lehetőséget nyújt. Sportszerelésben, de kényelmes utcai cipőben és öltözékben egyaránt nekivághatunk a túrának vagy a  sétának. Jólesik feltöltődni az oxigéndús levegőben.

Városi sétára is buzdítjuk Önöket! Sétáljanak egy jót a városközpontban, most nem kell az órát nézni, hogy le ne késsük az autóbuszt, a villamost, vagy a metrószerelvényt! Vessenek egy pillantást Újpest századfordulós, vagy utóbb tervezett épületeire, a Szent István tér üde virágaira, vagy a város szobraira.

A városközponton túl is merészkedhetünk, élményt nyújtanak a régi újpesti utcák épületei, de a legfiatalabb városrész Káposztásmegyer felfedezése is. A közterületek, az ökoparkok egyaránt számos látnivalóval szolgálnak sétánk során. Jó kávét, sőt! A híres Újpest szeletet, és az évszak csemegéjét, a gesztenyepürét, továbbá egyéb finomságot számos honi cukrászda kínálja sétánk útvonalán.

A város kulturális hétvégét tart
Az Újpest Színház az Ady Endre Művelődési Központban ősbemutatót tart, Pozsgai Zsolt Halálcsel című darabját mutatja be. Bár az előadás bérletes, jegyek még válthatók az Ady Endre Művelődési Ház pénztárában.
Pozsgai Zsolt a sikeres és népszerű drámaíró legújabb darabját az önkormányzat felkérésére írta, miként az előadásnak is Újpest Önkormányzata a támogatója. A színházi néző lokálpatrióta darabot lát a nézőtéren: az újpesti válogatott labdarúgó Szűcs Sándor életét felidézve. A főbb szerepekben: Viczián Ottó, Gregor Bernadett, Magyar Tímea, Jánosi Dávid, Ott József és Szolnoki Tibor. Rendező: Dózsa László.

Táncos, zenés estek
A táncos lábúak a Karinthy Frigyes Művelődési Központban country zenére rophatják, szombaton 20 órától éjfélig a hagyományos őszi Country –esten.
S ha már a táncnál tartunk: vasárnap az Ady Endre Művelődési Házban 17 órakor kezdődik a Hétvégi randevú, zenés est a Szilver zenekarral.

Gyermekek hagyományőrző délelőttje
A gyermekes családoknak a vasárnap 10-12 óra között zajló szüreti mulatságot ajánljuk a Bem Néptáncegyüttessel, amely az Ady Endre Művelődési Házban várja a hagyományok a népzene és a néptánc iránt érdeklődőket.

Tárlatlátogatást is ajánlunk
Az Újpest Galériában Sáros András születésének 100-ik évfordulója alkalmából festménykiállítás látható és ugyanitt az újpesti művész, Tóth László festménykiállítása kiállítása várja a vizuális művészet kedvelőit.
A Karinthy Frigyes Művelődési Ház galériáján október 23-tól Somogyi Ferenc és Gaszner Ildikó festőművészek kiállítása tekinthető meg.
Az Ifjúsági Ház galériájában diákrajzok nyújtanak élményt: a Lions poszter kiállításán újpesti diákok mondják el rajzokban, milyennek látják a békés világot.

Komolyzene és orgonaavató
A komolyzenei koncertek kedvelői a Nap utcai templom orgonájának felavatásának lehetnek részesei. A közadakozásból megvalósuló új digitális hangszert vasárnap este 19 órakor avatja fel Faragó Ákos és Burik Gábor, fuvolán közreműködik Etlinger Anna. A műsorban Bach, Schubert, Esterházy, Liszt Ferenc, Rachmaninov, Frack és Vierne művei csendülnek fel. 

Ünnepi koncert
A régizene és a népzene találkozásának lehetünk részesei október 23-án, kedden este. A koncert 19 órakor kezdődik Sebestyén Márta és Andrejszki Judit fellépésével az Egek Királynéja nagytemplomban  az ünnep tiszteletére és a templomi orgona felújítása javára. A belépés térítésmentes, adományokat, az orgona javára, köszönettel fogadnak.


Megemlékezések az 1956-os forradalom  és szabadságharc hősei tiszteletére 

Október 20-án, szombaton:
Az Újpesti Városvédő Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából ökumenikus imaáhítatra várja az újpesti áldozatokra emlékezőket október 20-án, szombaton 16 órára a Káposztásmegyeri Református Egyház templomába (Budapest, IV., Bőröndös u. 17.)

Üdvözlő beszédet Zámbó András református lelkész, emlékbeszédet dr. Zsengellér József református lelkész, egyetemi tanár mond. Imát Mészáros Kornél baptista lelkész, Pályi László plébános, Solymár Péter evangélikus lelkész, továbbá Zámbó Hajnalka református lelkész mondanak. Közreműködik az Újpesti Civil Kórus, Kádár Ágota vezényletével.

Október 23-án, a nemzeti ünnepen:

11 órakor az ’56-os Szövetség várja a forradalom hősei tiszteletére rendezendő megemlékezésre az újpestieket.  Helyszín: ’56-os emlékkő, a Görgey és a Deák utca találkozásánál.

18 órakor kezdődik Újpest Önkormányzatának koszorúzási ünnepség a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére a Városháza hátsó homlokzatánál, a Szent István téren.