Itt az Alkotmánybíróság ítélete: nem semmizheti ki az állam az önkormányzatokat

  •  
  •  
  •  

Precedensértékű lehet az ítélet, amely a Samsung gödi gyárának „kisajátításával” indult el a maga útján. A főpolgármester is üdvözölte a döntést.

Az alkotmány értelmében az Országgyűlésnek támogatást kell nyújtania az önkormányzatoknak, hogy működni tudjanak – ezzel indul az Alkotmánybíróság mai ítélete.

Az ügy akkor indult, amikor a kormány még tavaly különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyár területét, szinte teljesen ellehetetlenítve a települést, mely a bevétele jelentős részét köszönhette a technológiai óriás ottlétének.

Az Alkotmánybíróság határozata kimondja:

“ezeket a támogatásokat az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején pedig a Kormány közérdekből csökkentheti, azonban ezzel nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében szereplő alkotmányosan védett feladatköreiket.”

Az ítélet egyébként nem jelenti azt, hogy a kormánynak ezt a veszélyhelyzeti rendeletet vissza is kell vonnia, az erről szóló indítványt ugyanis a testület elutasította.

A döntésre Déri Tibor, Újpest polgármestere úgy reagált: immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, hogy a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán reagált az ítéletre: üdvözölte, hogy a jogszerűtlenséget az Alkotmánybíróság is kimondta.

„A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette az erről szóló tárgyalások megkezdését, de még csak választ sem kapott. Pedig a mai döntés alapján minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat éppúgy átláthatóan és teljeskörűen kell kompenzálnia a kormánynak, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen. A városaink kifosztása nemcsak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is.”

– írta a főpolgármester.

 

, , , ,