Itt az ország tortája!

  •  
  •  
  •  

Horváth Ferenc négyezer szelet kecskeméti barackkal töltött kölestortát ajándékoz az országos rendezvényhez

Már nyílt titok: a hétvégén kecskeméti barackkal töltött kölestorta lesz az ország augusztus 20-i, születésnapi tortája. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve seregszemlére várja a cukrászokat, így a korábbi évek madártej, majd – sorrendben – szatmári szilva, pándi meggy és szilvagombóc tortája után a köles-barack kreáció készül.

– Horváth Ferenc, a Horváth Cukrászda tulajdonosa a versengésbe nem szállt be, de felkérték a háromtagú zsűribe – tudom meg a neves és szerény mestercukrásztól.
– „Most megvalósíthatom a recept alapján. Ha már erre tortára esett a választásunk, éjjel-nappal foglalkoztat – mondja némi éllel az Újpesti Naplónak. Tagadhatatlan, hogy a születésnapra különleges torta született, amelynek megvannak az értékei, ugyanakkor megkockáztatom: elkészítése szinte lehetetlen odahaza. Munkaigényes, és a hozzávalók alapján is igényes sütemény született, még mi is a kísérleti szakaszban vagyunk. Izgalmas időszak ez: augusztus 20-ától üzleteinkben kínálhatjuk, amit meg is teszünk, és éppúgy mint az ország születésnapos korábbi tortákat, a kínálatban tartjuk.”

 A cukrászda remekműveinek ismerőjeként kétkedéssel fogadom, hogy a Horváth cukrászdának bármi fejtörést okozna. Ám Horváth úr elmondja: a különleges desszertnek nehéz a technológiája, speciális formát igényel a krém, és nagy mennyiségben megvalósítani is nehéz:
– „Az eddigi legegészségesebb országtortát lisztérzékenyek teljes mértékben fogyaszthatják. A cukorbetegek számára készülő ajánlást talán a média kissé túlnagyította. Amennyiben nem diabetikus a lekvár, a krémhez felhasznált édesítő, nem merném számukra korlátozás nélkül ajánlani. A krémet, formába öntés után fagyasztani kell. Most azt „teszteljük”, a formából kiöntve miként viselkedik normál hűtőtérben, és a tányéron. A hétvégi rendezvényre ugyanis abból a 20 ezer szeletből, amelyet a budai rakparton osztanak szét a kecskeméti barackkal töltött kölestortából, négyezer szeletet mi szállítunk – ajándékként. Ennyit nem lehet egy nap alatt elkészíteni.

– Milyen a Horváth-cukrászdában készülő kölestorta?
– Talán abban különbözhet más cukrász műhelyektől, hogy pontosan követjük a leírást, szigorúan tartjuk a receptet. A torta, amelynek fényképe és leírása szinte minden internetes portálról letölthető, ezért dolgoztat meg bennünket. Külön figyelmet fordítunk a küllemére is, keressük a legszebb színű sárgabarackot dekorációnak”.


Az ünnepre nemcsak édességgel rukkol elő a cukrászda, megsüti a nemzet kenyerét is:
Cukrászdáinkban a hét meghatározott napjain kenyeret is kínálunk. Mint ismert: az ország megyéiből, továbbá a környező országok magyarlakta területeiről Mohácson hagyományteremtő céllal összeöntötték az ország búzáját, amelyből őrlés után augusztus 20-án készülő Nemzeti Kenyeret Pécsett szentelik meg. A búzából mi is sütünk, hagyományos technológiával készülő kenyeret, az ünnepre nemzeti szalaggal felpántlikázzuk. Ízletes és nem romlik meg. Jómagam 10 napos szeletből készítettem a reggeli szendvicsemet. Segítőim ezt sem cáfolni sem megerősíteni nem tudják, mint mondják, náluk még aznap elfogyott az utolsó morzsáig – mondja Horváth Ferenc.

– B. K.