Itt az új oltási terv: máshogy adják majd a Pfizert és az AstraZenecát

  •  
  •  
  •  

Március 1-jétől módosul az oltások alkalmazási rendje a Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca vakcinái esetében – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) az ATV birtokába került, háziorvosoknak címzett körleveléből.

A Müller Cecília országos tiszti főorvos által szombaton aláírt dokumentum szerint

  • a Pfizer-BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra (öt hétre), míg
  • az AstraZeneca Covid-19 Vaccine alkalmazása során 4-ről 12 hétre (három hónapra) módosul.

A rendelkezés nem érint más oltóanyagokat, és az is fontos, hogy arra, aki már megkapta az első adagot a két vakcina valamelyikéből, és van időpontja a második oltásra, nem vonatkozik az új előírás.

A Népszava információi szerint levelet kaptak a kórházak is, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinával oltanak. Ebben az áll, hogy azoknak, akiknek már időpontjuk van a második részoltásra, ezt meg kell kapniuk a meghatározott időpontban. Emellett kiemelik:

az oltópontra a továbbiakban érkező valamennyi oltóanyagot fel kell használni az első részoltásra, anélkül, hogy a második részoltáshoz félre lenne téve a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Müller Cecília az operatív törzs múlt pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy módosul az eddigi oltási stratégia: az új cél, hogy minél többen megkapják legalább az első adag vakcinát.

 

, , , , , , ,