Itthon – és Újpesten – láss csodát !

  •  
  •  
  •  

Tíz éve rendezték meg Magyarországon először a Kulturális Örökség Napjait , amely idén is arra ösztönöz: szeptember harmadik hétvégéjén –szeptember 19-20.- nézzünk körül szűkebb pátriánkban, avagy annál távolabb és pillantsunk be olyan műemléképületek ajtaján, amelyek a hétköznapokon a nagyközönség előtt általában zárva tartanak. Maga a kezdeményezés ötlete Franciaországból indult még 1984-ben Európa más országain át útjára és a kitárt kapuk, az ingyenes épületlátogató hétvégék programja minden évben tovább gazdagodik. Az Itthon láss csodát! mottó ma is érvényes, az idei programok kiemelt figyelmet szentelnek a szakrális tereknek, ily módon kapcsolódnak Szakrális Művészetek Hetéhez, valamint a Templomok éjszakája programhoz is. Továbbá jeles évfordulókhoz: a Pécsi és a Gyulafehérvári Püspökség megalakulásának ezredik, valamint Kálvin János születésének ötszázadik évfordulójához.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Újpesten láss csodát!

 

Újpesten három szakrális intézmény tárja ki kapuit és egy középiskola enged betekintést múltjába  a Kulturális Örökség Napjai alatt.

 

Az Újpesti Főplébánia  , az  Egek Királynéja Főplébánia  Templom ( Szent István tér 13. ) szeptember 20-án, vasárnap 12-18 óráig nyújt látogatóinak vezetést, információs anyagot. Az épület kerekes székkel is bejárható. A séta óránként indul a templom bejáratától. 16 óra 30 perckor a Made In Brass  rézfúvós együttes ad hangversenyt.

A templom 1870-ben épült, 1911-ben bővítették. A templom dísze a fakazettás mennyezet, az eredeti tizenöt darabos színes ólomüveg ablak.

 

 

Újpest-Belsővárosi Református Templom ( Szent István tér 24.) szeptember 20-án, vasárnap várja a látogatókat, 11 óra 30- tól 18 óráig, vezetéssel, információs anyaggal. Az épület kerekes székkel is bejárható.  14 órakor és 17 órakor rövid orgonakoncert lesz.

Az Újpest –Belsővárosi Református  Egyházközség kezdetei az 1873-as esztendőre nyúlnak vissza. A templomot 1878 -ban építették, 1932-ben és 1941-ben bővítették, illetve átépítették. Az orgona bővítésére 1983-ban került sor.

 

Újpesti Zsidó Hitközösség Zsinagógája és Emlékparkja ( Berzeviczy u. 8.) szeptember 20-án, vasárnap 10-18 óráig fogadja a látogatókat. Vezetés, információs anyag kérhető, a templom kerekesszékkel is bejárható.

 Az épület Budapest második legnagyobb zsinagógája, amely a II. világháborúban komoly károkat szenvedett, 1948-ra helyreállították,  napjainkra a teljes felújítása elkészült, új orgonával is felszerelték.  Az emlékpark az elhurcolt 17 000 mártírnak állít emléket.

 

Újpesten a negyedik helyszín a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola ( Deák Ferenc u. 40), ahol mindkét napon – szeptember 19-én és 20-án – 10-18 óráig a 125 éves iskola tanműhelyében rendezett szakmatörténeti kiállításra várják az érdeklődőket. A kiállítás a faipart a magyar szakmatörténet szerves részeként jeleníti meg. Több száz éves szerszámok bemutatásán túlmenően Újpest híres asztalos dinasztiáinak is emléket állít. A vezetés időtartama kb. 45 perc .