Itthon készülnek tovább az olimpiára

  •  
  •  
  •  

Véget ért a floridai edzőtábor, újra hazai környezetben készülnek az újpesti úszók. Decemberben a BVSC-től klubunkba igazolt Kapás Boglárka, aki lényegre törően mondta el a véleményét az eddigi lila-fehér edzésekről és a felkészülésről.

– Floridában fantasztikusan éreztem magam, az edzések pedig jobban mentek, mint valaha, friss és motivált vagyok. Az akklimatizáció miatt az első napok valóban nehezebben teltek, de később már minden rendben volt.
Rio előtt Győrben, az országos bajnokságon és az Európa-bajnokságon is izgulhatunk Bogiért.
– A győri OB programját még nem tudom pontosan, lehetséges, hogy kipróbálom magamat számomra idegen számokban is. A londoni Eb-n pedig szeretnék egy jót versenyezni. A brit Jazmin Carlin valószínűleg ott lesz, hiszen ez neki hazai pálya, vele számítok egy nagy csatára.
Virth Balázs edző elégedetten összegzett a floridai hetek után.
– Nagyon elégedett voltam az úszók eddigi munkájával. Hazaérkezésünk után, az átállás miatt egy kicsit nehezebb volt pár nap, de a következő hetekben már jobb dolgokra és eredményekre számítok. A következő, hódmezővásárhelyi
edzőtáborban szeretnék továbblépni és egy sokkal intenzívebb munkát végezni, hogy az áprilisi magyar bajnokságon szuper időket tudjunk elérni.
A tréner azt is elmondta, hogy Danival közösen döntöttek úgy, hogy az olimpiai bajnok nem indul a londoni kontinensviadalon.
– Úgy gondoltuk, hogy inkább a felkészülést választjuk, ezért hagyjuk ki az Eb-t. Minden erőnkkel arra kell koncentrálnunk, hogy az olimpia jól sikerüljön. Természetesen, abban az esetben, ha a váltónak szüksége lesz Danira, azt vállalja, de az egyéni számokban most nem fog indulni.
– A felkészülés szempontjából nagyon jól sikerült a floridai edzőtábor – mondta Gyurta Dániel. – Hétről hétre egyre nagyobb intenzitással és több munkával csináltuk az edzéseket. Azért is nagyon jónak értékelem az idei felkészülést, mert bár a tavalyi évre a formába hozásom nem sikerült a legjobban, de a
szereplésem nem volt rossz. Azokat az időket, amiket akkor úsztam, most sikerült túlszárnyalnom, ráadásul nem csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan.
Gyurta kijelentette, hogy az áprilisi Országos Bajnokságon Győrben biztosan indul, és az is végleges, hogy nem vesz részt a londoni Európa-bajnokságon, mert abban az időpontban egy újabb edzőtáborban készül a legfontosabb
megmérettetésére, a riói olimpiára. A csapat legfiatalabb tagja, a kétszeres ifjúsági olimpiai bronzérmes Sztankovics Anna úgy érzi, sokat fejlődött a kinti időszak alatt.
– Nem igazán tudnám nyaralásnak nevezni a floridai négyhetes felkészülést – nyilatkozta. – Most, hogy itthon vagyunk, jut idő sok más dologra is, amire kint nem, így ez is befolyásolja a teljesítményünket. Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült ez a közel egy hónap, és már nagyon várom, hogy ebből mi fog kisülni.
Anna nagyon reméli, hogy minél előbb megváltja repülőjegyét Rióba, ezért semmiképpen sem hagyná ki a londoni Európa-bajnokságot.
– Jelen pillanatban még nincs meg a kvalifikációm Rióra, így azt meg kell úsznom. Ha a mezőnyt nézem, akkor a londoni a legalkalmasabb verseny a szintidő megúszására. Persze, ez csak akkor igaz, ha a győri országos bajnokságon nem sikerülne ezt összehoznom.

ute.hu/gg