Ivett felnőttnek még túl fiatal

  •  
  •  
  •  

Ha csak a pontszámokon múlna, jövőre már felnőtt-világbajnokságon indulhatna a mindössze 14 éves Tóth Ivett. A honi műkorcsolyázás talán legnagyobb ígérete azonban a fiatal kora miatt nem lehet ott a sportág legjobbjainak vetélkedésén, csak kortársai között bizonyíthat az áprilisi junior-vb-n.

A korcsolyázásban szezonális korszámítás létezik: június 30-ig (július 1-jéig) kell betölteni a 15. életévet ahhoz, hogy a következő idényben felnőttek között versenyezhessen valaki. Ezért Ivett, bár a megszerzett pontszámok alapján a felnőtt-vb-n is indulhatna, kora miatt lemarad erről. És a januári budapesti Európa-bajnokságon sem mutathatja meg tudását.

– Nagy élmény lett volna, de nem vagyok csalódott, hogy nem indulhatok. Az áprilisi junior-vb-n viszont jól szeretnék szerepelni – mondta. – Később lesz még időm a felnőttek között is bizonyítani.

Ivett élete legjobb eredményét néhány nappal ezelőtt érte el a tallinni Junior Grand Prix versenyen. Nemcsak a helyezés, a kapott pontszám is egyéni csúcsa.
– Sajnos a rövidprogramban még nem voltam elég összeszedett, ezért kétszer is rontottam – mondta. – A kűrre szerencsére összeszedtem magam, és így sikerült mind a technikai pontszámok, mind a program összetevőit illetően megjavítanom eddigi legjobb eredményemet. Külön öröm, hogy az egész mezőnyből az én tripla lutzomat értékelték a legszebbre és legmagasabbra a pontozók. A kűröm alapján hetedik lettem.

Nem ez az első kiugró eredménye a Magyar Atlétikai Club (MAC) versenyzőjének, aki a Karinthy Frigyes Általános Iskola nyolcadik osztályos magántanulója. Ötéves korában kezdett korizni, de már tízévesen háromfordulatos ugrást mutatott be, s ennek eredményeként már akkor bekerült a válogatottba, a felnőttek közé.
Edzője, Simon István szerint Ivett már most tud minden technikai elemet és ugrást.

– Szerencsésen találkozott minden szükséges tényező Ivettnél: robbanékony, hajlékony, jól koncentrál. Az idény eleji lámpalázat leszámítva nem izgulós típus. Szerintem sok örömet szerez még nekünk – összegzett a mester.

(gg)