Januártól csökken a bérletek ára

  •  
  •  
  •  

Csaknem tíz százalékkal csökkennek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bérleteinek árai, miután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta az erről szóló előterjesztést november 14-én csütörtökön.

Ennek értelmében januártól a teljes árú havibérlet 10 500 forint helyett 9500 forintba, a dolgozók kedvezményes éves bérlete 114 600 helyett 103 ezer forintba, a tanulók havi bérlete 3850 helyett 3450 forintba, a nyugdíjasoké pedig 3700 helyett 3330 forintba kerül jövő évtől. Tíz százalékkal csökken a kismamabérletek ára is. 

Érezhető csökkenés

A csökkentésnek köszönhetően egy kétgyermekes család, ahol mindkét gyerek iskolába jár és mindenki vesz bérletet, 2013-ban 344 000 forintot, 2014. január elsejétől viszont 33 600 forinttal kevesebbet, 310 800 forintot fizet majd bérletre egy évben.

Új bérletfajták

Az igényekhez igazodva a közoktatásban tanulók számára jövőre bevezetik a kéthetes bérletet, ami mellett szól, hogy június közepén ér véget a tanítási év, így az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne. Az árát 2550 forintban állapították meg.

Szintén az utasoktól érkező észrevételek alapján bevezetik a kedvezményes kutyabérletet is, amit azzal indokolnak, hogy az utasok ritkán váltanak teljes árú bérletet négylábúiknak, sokallják érte a teljes árat és ezért inkább vonaljeggyel vagy pedig a tervezettnél ritkábban szállították az ebet tömegközlekedési eszközön. A kutyabérlet 5250 forintba kerülne.

Nosztalgiabérlet

A gyenge kereslet miatt megszüntetik a nyugdíjasok és a diákok számára az éves Budapest-bérletet, bevezetik viszont a nosztalgiabérletet, amely 15 ezer forintba kerül és a BKK által megrendelt nosztalgiajáratokra lesz érvényes (pl. az időnként Újpesten is közlekedő nosztalgiavillamosokra). A nosztalgiabérlettel kapcsolatban az előterjesztés megjegyzi, hogy minimális bevételt várnak tőle, viszont segíthet népszerűsíteni a tömegközlekedést.

MTI/MOA