Járőrpárosok a biztonság és a rend érdekében

  •  
  •  
  •  

Számokban is jól mérhető a rendőrség és a közterület-felügyelet közös munkájának sikere. A két közrendvédelmi szerv egy-egy tagja hét közben lát el közös szolgálatot a városközpontban. A túlórában dolgozó rendőrt az önkormányzat fizeti.

A közös járőrözési akció május 1-jétől működik, és hétköznapokon, a városközponthoz tartozó területeken zajlik – mondta az Újpesti Naplónak dr. Terdik Tamás, Újpest rendőrkapitánya. Hangsúlyozta, a két szerv tagjai egymás munkáját segítve minden jogsértés ellen fellépnek, legyen szó parkolási szabálytalanságról, koldulásról, közterületi alkoholfogyasztásról vagy éppen garázdaságról.

A közös járőrözések eredményesnek bizonyulnak, láthatóan nagyobb a rend. Terdik hozzátette, korábban számos panasz érkezett a hajléktalanokra, akik magatartásukkal nem egy esetben zavarták meg vagy tették lehetetlenné a kulturált közlekedést és a boltok megközelítését.

Az együttműködés első négy hónapjának statisztikáját természetesen nem csupán az ellenük hozott intézkedések alkotják. Az augusztus 31-ig tartó időszakban 16 elfogás, csaknem hetven előállítás, és mintegy kétszáz szabálysértési feljelentés történt. A járőrpárosok összesen több mint hárommillió forint helyszíni bírságot szabtak ki, 106 esetben figyelmeztettek, és két és félmillió forint összértékű távolléti helyszíni bírságot róttak ki. Utóbbi összeget főként a szabálytalan parkolások teszik ki.

Garamszegi Andrea, az Újpesti Közterület-felügyelet osztályvezetője úgy véli, az újpesti összefogás országos példa lehetne, hiszen több körözött személyt is sikerült elfogniuk. „A közrend és a közbiztonság területén érezhetően jobb a helyzet, a felügyelőknek azonban olykor még éjszaka is rendőri segítséget kell kérniük a Szent István téren tartózkodó, botrányosan viselkedő hajléktalanok miatt.”

Az összefogás része az is, hogy az egyenruhások ilyenkor perceken belül a helyszínen vannak és intézkednek. Garamszegi Andrea hozzátette, az éjjel-nappal járőröző közterület-felügyelők rendőri kíséret nélkül is számos esetben járhatnak el, és állíthatják elő a jogsértőket, sőt, jövő év elejétől tovább bővül a jogkörük. A felügyelők egyébként nyolc órában dolgoznak, a délelőtti váltás miatt egy rendőr egy nap összesen két felügyelővel dolgozik. Az osztályvezető az eredményekre utalva azt ígérte, a jogkövető állampolgárok nyugalma érdekében továbbra is a leghatározottabban lépnek fel a renitensek ellen.

Kép és szöveg: M.O.A.