Játszva fejlődés

  •  
  •  
  •  

A Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében kétnapos, a mozgásfejlesztésről szóló műhelymunkán vettek részt X., XII. és XIII. kerületi óvónők Újpesten. Az elméleti oktatás az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban, a gyakorlat pedig a Tarzan ™ Parkban volt. A szakmai séta vezetőjével, Tóth Anett gyógy- és fejlesztőpedagógussal beszélgettünk.

Miért kiemelkedően fontos az óvodai mozgásfejlesztés?
A mozgás a fejlődés motorja, alapja. A téri tájékozódást és az idegrendszer érését mozgással lehet a leghatékonyabban fejleszteni. A mozgás pedig az érzékletek összerendezésén alapszik. Az úgynevezett nagymozgással párhuzamosan fejlődik a finommozgás, ami elengedhetetlen a tanuláshoz, az olvasáshoz és az íráshoz is. Ezeket a mozgásokat pedig az óvodában, játékosan kell megalapozni, amelyben nagyon sokat segít a szenzoros integráció terápia.

Mit jelent és mit fejleszt pontosan ez a terápia?
Fejleszti és pontosítja a nagymozgásokat, tudatosabbá teszi a tempót, a ritmust és az irányok kontrollját, fejleszti a finommotorikát, a szem és a kéz koordinációt, a tér az irány és a formaészlelést, erősíti a testsémát és testtudatot. Továbbá jelentősen hozzájárul a szociális viselkedés kialakulásához, javítja a szabálytudatot, a figyelmet és az önbizalmat. Segít a megkésett járás, a megkésett beszéd és a megkésett szobatisztaság esetén. A mozgásfejlesztéssel a legfőbb célunk, hogy minél több gyakorlással olyan ingerekhez juttassuk a gyerekeket, amelyek segítik kiépíteni az esetlegesen hiányzó kapcsolatot az idegsejtek között, illetve megszilárdítják a már meglévő kapcsolatokat.

Hogyan tudnak ebben segíteni a Tarzan ™ Park játékai?
Minden játék gondos tervezéssel, a lehető legjobban, kimondottan erre a célra lett kialakítva. A Tarzan ™ Parkban töltött idő alatt a gyerekek játszva fejlődnek és tanulnak meg olyan dolgokat, amikről sokan nem is sejtik, hogy tanulni kell, vagy tanulhatóak egyáltalán. A séta során minden játékról meséltük az óvónőknek és ki is próbálhatták azokat.

DV.