Jó dolog közösséghez tartozni

  •  
  •  
  •  

Ünnepek nélkül nincsenek hétköznapok, hétköznapok nélkül nincsenek ünnepek. Minden ünnep, de Karácsony ünnepe különösképpen alkalom arra, hogy kicsit kiszakadjunk a megszokott gondok-bajok, feladatok monotóniájából, és egymás felé forduljunk, kicsivel többet törődjünk egymással, találkozzunk, örömet szerezzünk és örüljünk egymásnak.

Én úgy gondolom, hogy a most megnyíló karácsonyi vásárnak, és a következő négy hét rendezvényeinek éppen ez a fő értelme. Vagyis az, hogy mi, újpestiek találkozzunk egymással, és az ünnepi készülődés közös élményében osztozva örüljünk annak, hogy jó dolog közösséghez tartozni, jó újpestinek lenni.

Én ilyenkor mindig ezt érzem.

A Karácsony előtt, advent idején megmozdul az egész világ, mindenki készülődik, ajándékokat készít, vagy a boltokat járja, hogy örömet szerezzen családtagjainak, rokonainak, barátainak.. Ünnepi díszbe öltöztetjük utcáinkat, tereinket, otthonunkat, s akkor lesz az ünnep igazán teljes, ha ünneplő ruhát öltünk a szívünkben is.

A várakozás napjaiban lelkünkben is készülünk a szeretet ünnepére.

A mi közösségünknek, Újpest minden lakójának azt kívánom, hogy gondokon-bajokon, sérelmeken felülemelkedve, tiszta szívvel örüljön szeretteinek, és a szeretet ünnepének. És gondoljunk azokra is, akik egyedül kell, hogy ünnepeljenek. Figyeljünk oda rájuk, kopogtassunk be hozzájuk, érezzék, hogy ők is tartoznak valahová.

Mindenkinek kívánom, hogy legyenek nyugodt napjai, órái is a karácsonyi ünnepek előtt, amikor időt tud szakítani arra, hogy lélekben is az ünnepre hangolódjon.

A mindennapi teendők, az ajándékok vásárlása mellett fordítsunk különös gondot arra, hogy mindig legyen egymáshoz egy jó szavunk, egy bíztató pillantásunk, a családtagjainkhoz, gyermekeinkhez, munkatársakhoz, szomszédokhoz. Ezek a kis gesztusok is mind ajándékok. Olyan ajándékok, amelyek örömet szereznek annak is, aki kapja, és annak is, aki adja.

Apró dolgoknak tűnnek ezek, de nagyon sokat jelentenek, és minél többet gyakoroljuk őket, annál jobb lesz a világ körülöttünk, nem csak az adventi időszakban, hanem azon kívül is. Erre is rá lehet szokni. Csak el kell kezdeni. És az előttünk álló négy hét nagyon jó alkalom rá.

A mostani adventi időszak mottójának hadd ajánljam mindannyiunk figyelmébe Weöres Sándor gondolatát: “Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.

A város képviselő-testülete nevében kívánok Önöknek és Újpest minden polgárának örömteli készülődést otthon és itt az újpesti karácsonyi vásárban, kívánok mindenkinek szeretetteljes, meghitt karácsonyi ünnepeket!