Jó reggelit Újpest

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Napló dietetikusa, cikkírója a következő ötleteket adja közre az őszi időszakra. Amennyiben van otthon maradék zöldség, vagy főzelék alapanyag, ezeket változatosan felhasználhatjuk a család minden tagjának változatos reggelit és uzsonnát kínálva. Ezek lehetnek: zöldborsó, zöldbab, kukorica, gomba (akár konzerv is), vagy sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom. Lehet egy kevés sült hús, vagy pörköltmaradék is.

Különleges tojásomlett
A zöldségeket apróra felaprítva, kissé megpuhítjuk főzéssel, párolással, pirítással. Fűszerezzük ízlés szerint zöldfűszerekkel is. Felverünk pár db tojás, attól függ, hány főre készítjük. Belekeverünk kevés tejet, vagy tejfölt, 1 -1 kiskanál búzacsírát, búzakorpát, lenmag pelyhet, zabkorpát (esetleg 2 evőkanál lisztet a rostok helyett). Sózzuk, borsozzuk a tojásos keveréket. A zöldségeket, vagy hús darabkákat a kiolajozott muffin formák aljára tesszük, majd ráöntjük a tojásos keveréket kb ¾ -ig. Betesszük a forró sütőbe, pár perc alatt kész a zöldséges omlett. Készíthetjük úgy is, hogy összekeverjük az egészet, és serpenyőben kisütjük az omlettet. Nagyon változatosan készülhet, mindig más alkotó részekkel, tehetünk bele kevés fűszer paprikát, vagy sáfrányt színesítésnek.

Készítsünk zöldség szendvicseket!
Hosszában félbe vágjuk a nagyobb cukkinit, uborkát, sárgarépát, majd hosszában ½ cm-es szeleteket vágunk. Szép húsos paprikát széles szeletekre darabolunk, a karalábét, zellert, céklát, vajretket felkarikázzuk. Erre tesszük a krémet.

Olíva krém
20 db magozott olívabogyó
2 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál víz
2 -2 kiskanál búzakorpa, búzacsíra, zabkorpa, lenmagpehely
1-1    kiskanál napraforgómag, és szezámmag
Só, bors, bazsalikom, oregano, zöldpetrezselyem.
Összeturmixoljuk a hozzávalókat.

Készíthetünk:

Tojáskrém
et, akkor az olíva helyett főtt tojás kerül bele, fűszereknek, pedig szerecsendió, koriander, kurkuma.

Sajtkrém
et, akkor az olíva helyett reszelt sajtot teszünk bele, fűszereknek pedig őrölt kömény, sáfrány, majoranna.

Céklakrém
et, akkor főtt céklát teszünk az olíva helyett, fűszereknek pedig ecetes reszelt tormát, almás tormát, majonézes tormát, őrölt köményt

Ne feledkezzünk meg a díszítésről sem!

Újhagymával, metélő hagymával, paradicsommal, pritamin paprikával, zöldfűszerekkel díszíthetünk. Nagyon mutatós, ha saláta levelekre helyezzük. Úgy is tálalhatjuk, hogy személyenként 1-1 kistányérra helyezünk minden zöldség szendvics alá saláta levelet.

Jó étvágyat!

Lettner Annamária
dietetikus