Jó tanácsok karácsony előtt

  •  
  •  
  •  

Advent időszaka a készülődésről, a várakozásról szól. A karácsonyi nagy bevásárlások idején több dologra kell egyszerre odafigyelnünk, emellett a lakás biztonsága sem elhanyagolható szempont. Cserna Sándor közbiztonsági referens figyelmünkbe ajánlja, hogy mire érdemes mindenképpen ügyelni.

– A legelső nagyon fontos tanács, hogy tervezzük meg, hová megyünk vásárolni, és ne menjünk egyedül – mutat rá Cserna Sándor.
Készpénz, bankkártya
– Mindig csak annyi készpénzt tartsunk magunknál, amennyiről azt gondoljuk, hogy elköltjük. Ha bankkártyát viszünk magunkkal, lehetőleg olyat használjunk, amelyhez PIN kód szükséges. Ezt a feljegyzett négy titkos számjegyet semmiképp se tartsuk az elektronikus fizetőeszköz mellett! – figyelmeztet.
Hozzáteszi: a személyes iratokat se táskába, hanem inkább a belső zsebeinkbe tegyük. Vásárlás közben és után is fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, az alkalmi árusokkal pedig ne álljunk szóba. Cserna Sándor utóbbiakkal kapcsolatban nyomatékosítja: amellett, hogy a termékeikre semmilyen garancia nincsen, meglehet, hogy a portéka bűncselekményből származik, ami miatt a gyanútlan vásárló bajba kerülhet.
A parkolóban is körültekintően
Nem elhanyagolható szempont értékeink, járművünk védelme sem. Ennek érdekében az a legcélszerűbb, ha semmilyen értéktárgy nem marad az autóban. Ha értékesebb árut (televízió, hifitorony stb.) vásároltunk, érdemes hazavinni, és utána folytatni a bevásárlókörutat. Ugyanis az érkező-várakozó járműveket kifigyelhetik. Cserna Sándor szerint épp emiatt jó ötlet, ha a kiürített kesztyűtartó ajtaját nyitva hagyjuk; ez is jelzi, hogy nem hoztunk magunkkal értéket.
Bepakolásnál szintén érdemes körültekintőnek lenni, ezt sem jó, ha egyedül végezzük.

M. Orbán András