Jó tanácsok strandszezonra

  •  
  •  
  •  

A nyári napközis tábor diákjainak tartottak rövid ismertetőt a vizek veszélyeiről és látták el tanácsokkal a táborozókat a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai.

A nyári tábor programjával összehangolva péntekenként tartanak valamilyen bűn- vagy balesetmegelőző ismertetőt az egyenruhások. Július 15-én a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai látogattak el az újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskolába.

Az egyenruhások általános, ám annál hasznosabb tanácsokkal szolgáltak. Sokszor például még a folyók ismert, fürdőzéshez használt szakaszai sem mindig kiszámíthatók. Amíg állóvízbe nem sodorhat bele semmit a víz, addig a folyóknál ez nincs így, sőt örvények is képződhetnek bennük. Ugyancsak a folyóvizek sajátossága, hogy sodrással szemben szinte lehetetlenség úszni, a sodrás 5-9 kilométer per óra sebességű is lehet. Megszívlelendő tanács, hogy csak a kijelölt helyeken fürdőzzünk, 14 év alattiaknak pedig, amennyiben csónakkal szállnak vízre, kötelező a mentőmellény viselete, és az is, hogy legalább az egyik kísérőjük 16 évesnél idősebb legyen. Ugyanígy horgászniuk sem szabad egyedül a kiskorúaknak.

Noha az állóvíz jóval biztonságosabbnak tűnik, néhány dologra itt sem árt figyelni. Tavaknál is célszerű a kijelölt fürdőhelyeket igénybe venni, ahol viszont nem szabad horgászni! Ha valaki vízbe ugrana, mindenképp győződjön meg arról, hogy van-e a környezetében valami akadály, mert megsérülhet. Folyó-és állóvizekre is egyaránt igaz, hogy felhevült testtel ájulásveszély miatt nem szabad a vízbe ugrani, csak fokozatosan szabad és tanácsos megmártózni.


KRESZ – más, mint a szárazföldön

A legújabb módosítások szerint tíz lóerőt meg nem haladó teljesítményű vízi jármű vezetéséhez nem szükséges képesítés. Itt is igaz, hogy a 17. életév betöltéséig semmilyen motoros hajót nem szabad vezetni. A szabályok emberi erővel hajtott vizijármű vezetője esetében abban az esetben tesznek kivételt, ha a 14 év alatti személy valamilyen egyesület tagja, az edző pedig motoros kishajóval kíséri a vízen.

Kép és szöveg: MOA