Jótanácsok, bicikliregisztráció

  •  
  •  
  •  

Októberben is az újpesti piacon, 9 és 12 óra között található meg az újpesti rendőrök Házhoz megyünk standja. Október 15-én szombaton a tanácsadás mellett a bike safe országos program keretében a kerékpárokat regisztrálják.

A minden hónap második hetében megtartott házhoz megyünk célja most is a személyes tanácsadás. Újpest annak idején elsők között csatlakozott a bűnmegelőző programhoz, ami rendőrök, polgárőr, közterület-felügyelő és vagyonvédelmi szakember együttműködésére épül, a partnerek közösen adnak tanácsot. Az élőszót különböző tájékoztató kiadványok egészítik ki, az érdeklődők pedig a legalapvetőbbnek számító vagyonvédelmi eszközöket is megtekinthetik, kézbe vehetik.

A legalapvetőbbekről röviden
A Házhoz megyünk egyszerre bizonyul informatívnak és megújulónak. A legújabb tájékoztató kiadvány például a legalapvetőbb betörésvédelmi dolgokra hívja fel a figyelmet. Az illetéktelen behatolók elsősorban az ajtók-ablakok befeszítésével jutnak be a házba/lakásba. Éppen ezért a bejárat a lakás legkritikusabb pontja. Másodzár és biztonsági lánc felszerelése kiegészítheti az ajtó védelmét. Korábban írtunk arról is, hogy érdemes rácsot vagy hevederzárat is felszereltetni, utóbbin szinte biztos, hogy meg sem kísérelnek majd behatolni.

Fontos, hogy lehetőleg ne tartsunk otthon nagymennyiségű készpénzt sem, értékeinket pedig a falra vagy nehéz bútordarabra szerelt széfben tároljuk. A betörők ugyanis célirányosan mennek, tudják, mit kell keresni.

Szintén lehetséges és hasznos védekezési mód lehet kamera felszerelése vagy távfelügyeleti rendszer. A távfelügyelt házakba szintén kevésbé próbálnak bejutni.

Unokázás és nyereményjáték
Bár a bűnmegelőző előadásoknak köszönhetően vannak, akik már felismerik, továbbra sem szabad bedőlni az unokázás néven elhíresült csalásformának. Ha valaki az éjszakai órákban unokaként bemutatkozva telefonál azzal, hogy balesetet szenvedett/okozott, bajba jutott és hirtelen pénzre van szüksége, ne dőljünk be neki! Bármire hivatkozik is a telefonáló, idegennek semmiképpen sem szabad pénzt átadni, sőt, akár az éjszaka közepén is hívjuk fel azt a családtagot, akinek a nevében telefonáltak!

Sajnos a csalók is fejlesztették a módszereiket, legújabban az egyik élelmiszerlánc nyereményjátékára hivatkoznak. Ajándékcsomagot akarnak átadni, eközben húszezer forintot kérnek el előre azzal, hogy ez az összeg beleszámít egy közeljövőbeni utazás árába. Természetesen ilyenről nincs szó, a hivatkozott diszkontlánc nem hirdet ilyen akciót, sőt a bolthálózatok minél szélesebb körben meghirdetik nyereményjátékaikat, ezért ha nem hallott egy addig ismeretlen akcióról, lehet, hogy újabb fajta csalásról van szó.

Bike safe szombaton
A Házhoz megyünk szombatján ismét lehetőség nyílik a kerékpárok önkéntes regisztrációjára. Ez teljesen ingyenes, a kétkerekűt egyedi azonosító, fénykép és különféle adatok megadásával veszik nyilvántartásba a rendőrök. Ezáltal egy esetleges lopást követően könnyebb visszajuttatni a biciklit eredeti tulajdonosának, emellett a kerékpárokat egy biztonsági szalaggal is ellátják. Mivel a speciális szalag nem távolítható el roncsolás nélkül, a regisztrált bicikli a tolvajok számára is kevésbé célpont egy jelöletlennel szemben.

Kép és szöveg: M. Orbán András