Jótékony hatású rezsicsökkentés

  •  
  •  
  •  

Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem negyven éve a legalacsonyabb érték, de ez a mutató novemberben javarészt szintén az újabb csökkentésnek köszönhetően akár egy százalék alá is mehet.

Az inflációs adatok is azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés következtében több pénz marad a magyar családoknál, amelyek így többet tudnak költeni a kiskereskedelemben – közölte Németh Szilárd a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa sajtótájékoztatón.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: ismét rekordalacsony lett az inflációs adat. Ehhez főként a nyári rezsicsökkentés járult hozzá, de például a szezonális élelmiszerek, illetve a nyári leárazások miatt a ruházati termékek árának mérséklődése is segítette az augusztusi alacsony inflációt. A szakember arra számít, hogy a következő időszakban lesznek ennél is alacsonyabb adatok, szerinte olyan hónap is lehet, amikor 1 százalék alatt lesz a drágulás mértéke. Emlékeztetett: novembertől újabb rezsicsökkentés várható, így tartós lehet a rendkívül alacsony infláció, ezért valószínű, hogy a jövő év közepéig még az 1-2 százalékos sávban marad a drágulás mértéke. Jelenleg úgy tűnik, hogy 2014 második felében és 2015-ben sem fogja meghaladni az infláció a 3 százalékot – fogalmazott.

Kötelező feltüntetni

Mint ismert, az új szabályok alapján tízezer forintos kötbér jár a fogyasztóknak, ha a szolgáltató nem teljesíti a rezsicsökkentést, vagy nem ad róla megfelelő tájékoztatást a számlán. Ennek nyomán a legfrissebb, az első fokon lezajlott eljárások adatai alapján hat hőszolgáltatónak összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie. Németh Szilárd a kötbérszabályok változása mellett a közelmúltban meghozott új fogyasztóvédelmi intézkedések között említette a rezsicsökkentésért felelős képviselő az egyszerűsített számlaképet, valamint azt, hogy októbertől az ötezer lakosnál nagyobb településeken a szolgáltatók kötelesek panaszkezelő irodát működtetni.

További, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információ, hogy a Fidesz több helyszínen rendez a rezsicsökkentést támogató, azzal kapcsolatos tájékoztató fórumokat. A konzultációval kapcsolatos értesítő leveleket folyamatosan postázzák Újpesten, de van olyan háztartás, ahová már megérkezett.

MTI/MOA