Jótékony örömzene

  •  
  •  
  •  

Két szempontból sem számít mindennapi eseménynek az Ifjúsági Házban november 15-én megrendezett örömzene. Az első fellépő egy, a vezető kivételével teljesen látássérültekből álló zenekar, a Szarkaláb volt, és noha ingyenes rendezvényről van szó, aki mégis hozzájárult a költségekhez, adományával egy igen ritka betegségben szenvedőket tömörítő egyesületet támogatott.

Noha minden hónapban tartanak örömzenéz az Ifjúsági házban, és szinte minden korosztályból látni a közönség soraiban, a november 15-iki alkalom mégis sok érdeklődőt vonzott. Az első fellépő a látássérültekből álló Szarkaláb együttes volt, de színpadra lépett a Reál Margit Projekt, Latin Varázs, valamint a Kormorán Memory Band is, amely utóbbinak egyébként az Ifjúsági Házban dolgozó Szűts István zenész is tagja.

Noha az örömzene látogatása a közönségnek nem kerül pénzébe, aki mégis hozzájárult a költségekhez, adományával a Magyar Porphyria Egyesületet támogatta. A porphyria ugyanis egy ritka, de örökletes anyagcsere-betegség, amely – röviden összefoglalva a lényegét – a vérfesték-képzéssel áll összefüggésben. Jellemzője, hogy bár a szervezet képes alkalmazkodni hozzá, egyes hatások – például más betegségekre szedett gyógyszerek, dohányzás, éhezés, fogyókúra, alkoholfogyasztás vagy éppen vegyszer – kiválthatja a klinikai tüneteket, amelyek közül a vörösre színeződött vizelet a legjellegzetesebb. A tünetek megelőzéséhez speciális étrend és életvitel szükséges.

MOA