Jótékonyság és hagyomány

  •  
  •  
  •  

2007-ben indult és azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minden év nagyböjtje előtt megrendezett Újpesti Jótékonysági Polgári Bál. A jótékonysági eseményen mindig azok a szervezetek kapnak jelentős támogatást, akik valamely területen kiemelkedően sokat tesznek Újpest közösségéért. Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselővel, az esemény főszervezőjével beszélgettünk.

Tizedik alkalommal rendezik meg a Polgári Bált Újpesten. Kinek az ötlete alapján és milyen céllal indult a hagyományteremtés?
Ez a teljes mértékben civil kezdeményezés két fő céllal indult. Elsősorban a háború előtti idők pezsgő közösségi életét igyekeztük feleleveníteni. Akkoriban minden kör, egyesület, egyházi szervezet rendszeresen tartott bálokat, ami a maiaktól eltérően egészen más jellegű szórakozás és miliő volt. Az esemény egyben hagyományteremtés és hagyományőrzés. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk városunk szervezeteinek támogatását. Újpest Önkormányzata és Wintermantel Zsolt is teljes mértékben az ügy mellett áll.

Idén melyik újpesti szervezetet támogathatják a résztvevők?
A mostani bálon befolyt összeget a Neogrády László Helytörténeti Gyűjteménynek ajánljuk fel. Azért a gyűjteményre esett a választás, mert szervezőtársaimmal, édesanyámmal, Dr. Ozsváth Gyulánéval, Monori Marikával, Szabolcsi Ildikóval és Derzsi Verával közösen úgy gondoltuk, hogy ebben az intézményben megtaláljuk szeretett városunk múltját és jelenét egyaránt. Az intézmény és munkatársai kiválóan bemutatják azt, amitől Újpest az lett, ami. Egy sikeres, szép eredményekkel rendelkező, büszke város. Régi képek, tárgyak, történetek, fontos személyek kapnak otthont a Berda József utca 48. alatt.

Körülbelül mekkora összeg szokott befolyni, és eddig melyik szervezeteket támogatták?
Örömmel mondhatom, hogy minden évben több százezer forinttal tudunk segíteni egy-egy szervezetnek. Öt-hat-hétszázezer forint, illetve egyszer volt már, hogy jóval több, mint egymillió forint gyűlt össze. Hálás köszönet a nagylelkű támogatóknak. A kedvezményezettek között volt a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola, az Erkel Gyula Zeneiskola és a Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. 2010-ben az újpesti Deák utcai mentőállomás, egy évvel később pedig az Újpesti Torna Egylet Tornaszakosztálya volt a kedvezményezett. Abban az évben kifejezetten Berki Krisztián felkészülését támogattuk. Négy évvel ezelőtt a Nap utcai Szent József plébániatemplom orgonavásárlási tervét segítettük, majd a két újpesti polgárőrszervezet javára gyűjtöttünk. Tavaly, az akkor harminc éves Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, míg a legutóbbi bálon az Állatvédelmi Járőrszolgálatot segítették a résztvevők.

Miből áll a támogatás?
Az adomány a jegyár bevételéből, a csekken feladott vagy helyben összegyűjtött adományokból és a helyszínen vásárolt tombolák árából gyűlik össze.

Kiket várnak az Újpesti Jótékonysági Polgári Bálra?
Bárkit, aki szeret kulturált keretek között, remek társaságban, kellemes zenék és táncok mellett, jó hangulatban szórakozni, és nem utolsó sorban szívesen adakozik egy nemes célra.


Jegyek még kaphatók!

Belépőjegyek még kaphatók, amelyeket a 0620-8280514-es telefonszámon keresztül lehet rendelni.
Időpont: 2016. február 6., szombat 19:30 (kapunyitás 19 óra).
Helyszín: Újpesti Polgár Centrum, Árpád út 66.